Málem nám zabili spolupracovníka. Exkluzivní FOTO z uprchlické džungle v Calais, kde se to mlelo

18.10.2016 18:26

REPORTÁŽ Ve francouzském uprchlickém táboře zřízeném na okraji města Calais, přezdívaném pro svůj vzhled nejen místními obyvateli „Džungle“, o tomto víkendu proběhl velmi tvrdý policejní zásah vůči uprchlíkům, kterých v nelegálním táboře o rozloze zhruba dvou kilometrů čtverečních žije přes 5 000. Majoritu obyvatel tábora tvoří lidé z válkou zmítaného západního Súdánu a Afghánci. Křesťané převážně z Etiopie a Eritreje zde tvoří menšinu.

Málem nám zabili spolupracovníka. Exkluzivní FOTO z uprchlické džungle v Calais, kde se to mlelo
Foto: Vít Hassan
Popisek: Uprchlíci z tábora "Džungle" u francouzského Calais.

Incident s největší pravděpodobností vyprovokovala skupinka uprchlíků z Afghánistánu, kteří se bavili tím, že skrz plot začali házet kameny na auta projíždějící hlavní silnicí. (Calais je proslulé tím, že se z něj někteří uprchlíci snaží dostat do Anglie tak, že naskočí na kabinu, nápravu či do vnitřních prostor kamionu jedoucího do Anglie. O víkendech však téměř žádné kamiony nejezdí.)

Několik policejních aut se zhruba padesáti těžkooděnci a jedno nákladní auto vybavené vodním dělem následně najelo na ulici vzdálenou zhruba 100 metrů od vstupu do tábora, odkud přes hodinu policisté ostřelovali světlicovými granáty se slzným plynem skupinky uprchlíků shromážděné na vyvýšeném místě u plotu tábora. Vůči uprchlíkům bylo opakovaně použito také vodní dělo. Střelba světlicových granátů se slzným plynem vůči uprchlíkům probíhala také od hlavní silnice. Skupina imigrantů s výkřiky „fuck you!“, „fuck off police!“ policejní zásah opětovala házením vybuchlých granátů se slzným plynem a kamenů zpět směrem k těžkooděncům. Množství kamenů doletělo až přímo k policejním autům – tedy na vzdálenost 100 metrů od plotu s ostnatým drátem, kterým je nelegální uprchlický tábor v Calais obehnán. Kamenován a fyzicky napaden skupinkou afghánských uprchlíků byl následně i spolupracovník ParlamentníchListů.cz poté, když fotil, jak útočníci z „Džungle“ v oparu slzného dýmu na policisty házejí kameny.

„Budeš mě fotit a uříznu ti hlavu!“

Zejména Afghánci jsou na focení velmi hákliví a jeden z nich našemu spolupracovníkovi už dříve vyhrožoval, když fotil Eritrejce vezoucího Afgháncům plný nákupní vozík piv. Prý šlo o tzv. Harám (hřích, pozn. red.) a ve vyhrožování pokračoval s tím, že pokud bude dále focen, uřízne fotoreportérovi hlavu. Přitom právě pití alkoholu je v islámu bráno za těžký hřích. S dalším útokem se náš spolupracovník setkal odpoledne, kdy mu jeden z místních hodil zblízka kameny přímo do objektivu. Na druhou stranu ale vyzdvihl, že nejlépe se v „Džungli“ najedl právě v překvapivě čisté afghánské restauraci, kde byla velmi ochotná obsluha.

Ale zpět k policejnímu zásahu. Jeden z francouzských těžkooděnců během zásahu přistoupil k fotoreportérovi ParlamentníchListů.cz s vědomím toho, že by mohl nafotit to, co by mu nebylo zrovna dvakrát příjemné vidět v novinách, a řekl: „Kamaráde, půjč mi fotoaparát, jen se podívám na fotky.“ Když ten odmítl s tím, že by to nebylo profesionální, řekl, že jen žertoval, pak začal nadávat a odhánět fotografa pryč s tím, že mu zničí fotoaparát. „Reagoval jsem tak, že jsem z kapsy vyndal zapnutý diktafon, který po podobných zkušenostech s policisty nosím stále u sebe, a ukázal jsem mu ho. Těžkooděnec, který mi před chvílí vyhrožoval, se nezmohl ani na slovo. Následně ke mně přišli tři těžkooděnci a požádali mě o novinářskou kartičku. Poté, co jsem jim ukázal svoji kartičku novináře ParlamentníchListů.cz, se sebrali a odešli. Angličtí kameramani, kteří také dokumentovali policejní zásah, takové štěstí neměli, a jelikož u sebe novinářskou kartičku neměli, byli nemilosrdně vykázáni pryč z místa,“ dodává k celému incidentu spolupracovník ParlamentníchListů.cz Vít Hassan, který byl celou dobu na místě.

Nejtvrdší policejní zásah za poslední dva týdny

Policejní zásah byl zhruba po hodině a půl ukončen. Šlo o nejtvrdší policejní zásah vůči uprchlíkům v Calais za posledních 14 dnů, před kterými byla část tábora vyklizena. Napětí mezi policisty a uprchlíky postupně vzrůstá, jelikož podle dostupných zpráv má být nelegální uprchlický tábor, čítající množství stanů, dřevěných příbytků, obchodů a restaurací v arabském a africkém stylu, ale například i improvizovaný kostel etiopské ortodoxní církve, 24. října 2016 kompletně vyklizen a veškeré příbytky mají být srovnány se zemí, s čímž samozřejmě obyvatelé tábora nesouhlasí. Patří mezi ně zejména černoši z kmene Fórávi, jejichž rodiny z oblasti Jebel Marra z válkou zmítaného západního Súdánu jsou oběťmi systematického vyvražďování ze strany jednotek arabských kmenů Janjaveed a vládních milic, dále převážně křesťanští uprchlíci z Eritreje, Etiopie a muslimové z Afghánistánu, Pákistánu a ze Sýrie. Cílem většiny z nich je Anglie, kam se podle svých slov chtějí dostat za lepším vzděláním, lepší prací a celkově lepším životem. Někteří uprchlíci označují Francouze za rasisty a život v Anglii považují za svůj vysněný ráj. Většina místních uprchlíků však nemá potřebné vzdělání a nedisponuje ani základní znalostí angličtiny, což může být při hledání zaměstnání v Anglii obrovský problém.

Text / foto: Vít Hassan

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…