Malému klukovi z europarlamentu schovali autíčko. Úžas nad hlasy z Bruselu, že by se britské referendum mělo ignorovat

05.07.2016 21:17

Komentátor Jiří Štefek v textu pro Reflex.cz zpochybňuje názor, šířící se Evropskou unií, že referendum o britském odchodu z EU má toliko váhu poradního hlasování, a nemusí být akceptováno. Podle něj právně výsledek referenda závazný není, poslední slovo bude muset v této otázce vznést britský parlament, ale zpochybňování názoru veřejnosti podle něj znamená velké ohrožení pro demokracii.

Malému klukovi z europarlamentu schovali autíčko. Úžas nad hlasy z Bruselu, že by se britské referendum mělo ignorovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Britové v referendu rozhodli o vystoupení z EU a ostrovní politici vesměs respektují. V tomto duchu se vyjádřil odstupující premiér David Cameron nebo jeho možná nástupkyně v pozici předsedy vlády Theresa Mayová. „Brexit is Brexit,“ konstatovala tato politička s tím, že žádné další referendum o této otázce nebude. Najdou se však i tací politici, především z řad britských labouristů, kteří poukazují na to, že výsledek referenda není z hlediska práva ostrovního království právně závazný a poslanci mohou rozhodnout jinak.

Tyto hlasy se ozývají i na evropské pevnině. Předseda zahraničního výboru Evropského parlamentu Elmar Brok ve vyjádření pro Passauer Neue Presse také uvedl, že britské referendum není právně závazné a britští poslanci ještě mohou rozhodnout jinak.

Celý text najdete zde.

Podle Štefka jde o průhlednou snahu zvrátit hlasování, které se Bruselu nehodí „do krámu“. Jedna strana podle autora hlasování vyhrála, druhá ho prohrála a musí tuto skutečnost vzít na vědomí. Kdyby referendum dopadlo opačně a Britové by hlasovali pro setrvání v EU, politici z Bruselu by pak hnali „jako prašivého psa“ každého, kdo by výsledek zpochybňoval.

Na referendum je podle Štefka třeba nahlížet jako na klasické parlamentní volby nebo na sportovní klání. Když jeden tenista vyhraje nad druhým, všichni to respektují. Kam bychom se dostali, kdyby poražený sportovec spustil nějakou demonstraci a rozhodčí by pod tlakem situace rozhodli o opakování zápasu? Zhruba o to se však podle něj snaží například příznivci EU, demonstrující v ulicích Londýna.

„Brusel nemá co mluvit do politického rozhodování v jednotlivých zemích. A vynucovat si v nich výsledek, který se hodí právě jen jemu. Myslím si, že tento jistý Elmar Brok (kolik obyčejných lidí v Evropě jej zná?) nabil kulovnice euroskeptikům v dalších zemích. Svým prohlášením jen ukázal, jakým je skutečným „demokratem“. Britové nepořádali referendum jen proto, že by trpěli nudou. Premiér David Cameron jim ho slíbil a dodržel to. A jestli ani toto Elmar Brok nechápe, všem názorně ukázal, že i velké zvíře v europarlamentu se občas chová jako malý kluk, kterému kamarádi schovali autíčko. Bude-li ve svých vyjádřeních v tomto duchu pokračovat, koleduje si o posměch či soucit. V tu chvíli už bude úplně jedno, co z toho je pro něj horší,“ uzavírá Štefek.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…