Malost ČSSD mě uráží! Chce jen k moci, soptil Blažek v ČT

19.07.2013 12:12

Místopředseda ODS a bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek se v telefonickém rozhovoru pro Českou televizi vyjádřil k debatě o rozhodnutí Nejvyššího soudu ve věci trafikantů ODS, zejména k nápadům ČSSD, vyjádřených na tiskové konferenci. Podle Blažka tato strana myslí jen na to, jak se dostat k moci. Tato malost prý exministra uráží.

Malost ČSSD mě uráží! Chce jen k moci, soptil Blažek v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

„Opusťme ten primitivismus, že někdo něco komentovat smí, a někdo něco ne. Veďme otevřenou, jasnou a svobodnou polemiku o všech rozhodnutích státních zástupců a soudů v této věci. To nijak zakázáno není,“ uvedl bývalý ministr spravedlnosti k výtkám levice, že pravicoví politici příliš zasahují do nezávislosti soudní moci.  

Pak se vyjádřil k nápadu ČSSD, že by o imunitě jako ústavněprávním institutu měl rozhodovat nikoli Nejvyšší soud, ale Ústavní soud. „Okresní soudy mohou rozhodovat o vazbě, omezení svobody, což je taky zásah do základních práv, dokonce ten nejvýznamnější,“ upozornil k tomu Blažek.

„To by musel Ústavní soud rozhodovat tisíce věcí, zasahujících nějak minimálně do ústavních práv,“ dodal. „Ten Nejvyšší soud, to není žádná parta hlupáků, takže já toto nepřijímám,“ zavrhl definitivně nápad ČSSD.

Pak se do největší levicové strany opřel ještě ostřeji. „Politická rétorika ČSSD je nesprávná. ČSSD by neměla přemýšlet nad tím, jak jí prospěje stíhání pravicových poslanců, ale nad tím, jak tu funguje právní stát,“ doporučil opozici. „Je to malost, která mě až uráží. Oni se nezamýšlí nad skutečnými důsledky, jenom proto, aby se dostali k moci,“ uzavřel Blažek své telefonické vystoupení pro Českou televizi.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…