Malý národ miluje svého mučedníka. Přitom to byl tendenční fanatik, vítají výročí na Britských listech

06.07.2015 6:55

Publicista Daniel Veselý, který publikuje i na serveru ParlamentníListy.cz, se nyní na serveru BritskéListy.cz zamýšlí nad Mistrem Janem Husem. Dnes si totiž připomínáme 600 let od upálení tohoto církevního reformátora.

Malý národ miluje svého mučedníka. Přitom to byl tendenční fanatik, vítají výročí na Britských listech
Foto: Archiv
Popisek: Mistr Jan Hus

Daniel Veselý se ve svém textu zamýšlí nad televizním filmem o Janu Husovi, který byl natočený podle scénáře Evy Kantůrkové a který režíroval Jiří Svoboda a kde je Hus dle něj ztvárněn jako nezpochybnitelná morální autorita typu Mirka Dušína.

„Chvílemi jsem si připadal jak v Jiříkově vidění. Je zjevné, že se tento neuralgický bod našich dějin neobejde bez bombastického balastu, zvlášť když si letos připomínáme 600. výročí Husova tragického skonu na inkviziční hranici u Rýna, a to za situace, kdy hlavní hrdina morálně, snad vyjma svého věrného druha Jeronýma Pražského, o sto sáhů převyšoval ostatní historické postavy včetně delirantního alkoholika, krále Václava IV.,“ konstatoval s tím, že Češi zkrátka milují své mučedníky.

Původní text najdete ZDE.

„Jan Hus, nahlíženo optikou své doby, byl ale skutečně činorodou osobností, nadmírou statečnou – o tom žádná – nicméně v mých očích byl spíše nápaditým Wiklefovým epigonem, nežli pronikavou originální osobností přesahující horstva české kotliny - na rozdíl třeba od Jana Amose Komenského,“ uvedl Veselý.

Podle něj je Hus tendenčním náboženským fanatikem brojící proti sveřepě zaťaté vrchnosti. Ve filmu se pak navíc dle Veselého objevuje mýtus, že kostnický koncil řešil pouze Mistra. „Kostnický koncil skutečně řešil mnohem závažnější problémy související s tehdejší vrcholnou ‚mocenskou politikou‘, ale to samozřejmě není příliš lákavé téma, neboť šlo o komplikovanou záležitost, která se nás téměř netýkala,“ podotkl Veselý s tím, že odmítá opíjet se laciným mýtem o nezlomném originálním kazateli, už jen proto, že Jeroným Pražský, který skončil rovněž mučednickou smrtí, stojí stále v Husově stínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…