Mám na něj složku, co tady dělá? Drsná scéna z vnitřního jednání ANO

29.07.2016 14:05

Ministr Martin Stropnický, který je zároveň poslancem, je navíc i krajským předsedou hnutí ANO v Praze. Funkci obdržel po Radmile Kleslové a z toho, jaké poznatky máme, ji příliš nezvládá. Se členy nekomunikuje, ožehavá témata se neřeší. Jedním z nich je jistě i zvláštní založení oblastní organizace hnutí pod názvem Praha 22. Té šéfuje jistý Jan Salmon. Ačkoli slovo šéfuje není na místě, jelikož tato „organizace“ podle všeho čítá jen několik málo členů. Asi čtyři. Ačkoli je Salmon neznámým politikem jak v republikovém, tak i v regionálním měřítku, ParlamentníListy.cz získaly informace, že právě kolem jeho jména se na posledním krajském sezení předsedů ostatních buněk strhla celkem mela.

Mám na něj složku, co tady dělá? Drsná scéna z vnitřního jednání ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klub zastupitelů ANO 2011 na pražském magistrátu

Na úterní sešlosti předsedů ANO v naší metropoli bylo veselo. Podle všeho se totiž na přetřes dostalo jméno výše zmíněného Jana Salmona. O snaze dostat právě tohoto muže do hnutí ANO přitom kolovala řada historek už před několika lety. Zpočátku to nešlo, nakonec se místečko našlo a Salmon skončil na Praze 15. Tam ale, jak vidno, dlouho nevydržel. 

Co ovšem víme z několika zdrojů, je popis úterního jednání ANO. Na něm se měl vůči Salmonovi vymezit předseda Prahy 5 Jiří Špaňhel. Ostatním kolegům měl říci něco v tom smyslu, že se Salmon podílel na různých machinacích v různých městských částech a jako takový by neměl být předsedou oblastní organizace. Dodejme, že schválení šlo přes nejvyšší orgány ANO a ty s tím evidentně žádný problém neměly. Kdo založení navrhnul, k tomu se ještě dostaneme. Jiří Špaňhel se tedy nechal slyšet v tom smyslu, že Salmon je čímsi kontaminovaný a měl by pryč. „A ještě padla slova o jakémsi spisu nebo složce, která je na Salmona připravena.“

Celkem silná slova se naše redakce samozřejmě pokoušela ověřit a pitvat.

Krajský manažer Martin Haushalter ParlamentnímListům.cz sdělil, že vlastně o nic nešlo, ale otázky že chce mailem. Předseda Špaňhel se nám chlapsky omluvil, „ale nebudu to komentovat,“ uvedl. Svá slova tak na záznam nezopakoval. Podobně se k celé věci postavil i Salmon. „Nebudu to komentovat,“ stihl říci, než zavěsil. Už jen z těchto postojů je jasné, že naše zdroje nelhaly a k hádce došlo. Sdílnější nebyli ani další členové respektive předsedové jednotlivých organizací ANO. „Co se dělo na schůzi, je interní věc, schůze má svoje vlastní regule a zápis z ní je, bohužel, neveřejný,“ přiblížil šéf ANO na Praze 2 Petr Novotný. Podobně jsme, bohužel, dopadli také u předsedy Prahy 15 Miroslava Nauče. Ten měl Salmona ve svém sdružení, ale vzhledem k dovolené jsme z něho nedostali ani slovo. Pražská primátorka na schůzi byla, prý ale odešla se slovy, že má jednání s Babišem. Martin Stropnický si vzal také bobříka mlčení. Ti předsedové, kteří přeci jen telefon zvedli a hovořili pod podmínkou zachování anonymity, připustili, že problém Prahy 22 byl řešen již v minulosti. Ani jednou se ovšem krajský předseda Stropnický nevyjádřil a situaci doposud nevyřešil.

Jiné hlasy zevnitř hnutí pro změnu tvrdí, že strach z pozice Salmona a jeho předsedování může být proto, že se určitá část ANO v Praze obává změn a do krajské organizace nechce pustit nové tváře. V tomto případě je nutné doplnit, že problémem není přímo jméno předsedy Salmona, ale fakt zřízení oblastní (okresní) organizace Prahy 22. 

A tak se lze jen domnívat, proč to celé vzniklo. Je totiž dost možné, že počet organizací diktuje tempo a zároveň (před)volební kandidátní matematiku. A každý hlas se jistým skupinám hodí k převaze. Proč ovšem Praha 22 vznikla? V rámci ANO má totiž nyní stejné postavení jako třeba organizace v Brně. Ta má stovky členů, zatímco Salmonova Praha 22 jich má pouze pět. Úsměvné? Možná. Kdo vlastně její založení navrhl, inicioval? Podle všeho to byl právě Salmon. Ten si tak s největší pravděpodobností došel za centrální manažerkou hnutí Duchanovou a ta vše zprocesovala. Její vyjádření do uzávěrky materiálu nedorazilo. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…