Mám strach, pravil nejvyšší generál USA. Z čeho?

20.08.2015 9:11

Předseda sboru náčelníků štábů ozbrojených sil USA generál Martin E. Dempsey vyjádřil své obavy nad masovou migrační vlnou, která proudí v posledních měsících do Evropy. Reagoval tak na nedávno uveřejněnou zprávu OSN, podle které se nyní po celém světě pohybuje 60 milionů uprchlíků.

Mám strach, pravil nejvyšší generál USA. Z čeho?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

„Dovedete si představit, že musí přebývat tolik lidí daleko od míst, kde by měli za normálních okolností žít? To v praxi znamená, že denně se ocitá bez domova 42 500 rodin. Mé znepokojení se týká dvou základních bodů. Za prvé jde o humanitární katastrofu a za druhé se obávám toho, že to může způsobit, že se takto postižení obrátí k extremistickým skupinám. Rozpadají se rodiny i vzdělávací systém. Vše může skončit velkým generačním problémem,“ prohlásil generál s tím, že kombinace humanitární katastrofy s nárůstem extremismu se projevuje v posledních dvaceti letech a jako taková musí být řešena.

Celý text v angličtině najdete ZDE

Za chybu vysoký americký generál považuje to, že se na tento problém dívají vlády optikou jednoho roku. „Protože se musí ohlížet na rozpočty. V tomto případě to bohužel nebude fungovat. Upřímně řečeno si myslím, že jsme si tento problém nechali bohužel trochu utéci. Potřebujeme se konečně probudit. Jako společnost, kultura a celá civilizace,“ konstatoval generál, podle kterého uprchlická a migrační otázka velmi ovlivňuje evropský kontinent. „Domácí politika v jednotlivých zemích je tím značně zasažena. Jednotlivá okrajová politická uskupení se dostávají do vlády v reakci na neschopnost uprchlickou krizi řešit,“ řekl americký generál.

Dempsey je přesvědčen, že by něco takového mohlo negativně ovlivňovat stabilitu a mír na kontinentu. „Nevím, kam to až může zajít. Pokud přesně nevím, co se může stát, mám z toho logicky strach. Musím proto teď a tady zcela otevřeně konstatovat, že mám skutečně velké obavy,“ uzavřel generál Dempsey.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…