Mám teď docela hodně peněz, běžně jezdím taxíkem. Slavný brněnský náměstek Hollan jel tramvají načerno a předložil vysvětlení, které vás přivede v úžas

22.10.2016 9:12

Brněnský radní pro dopravu Matěj Hollan z hnutí Žít Brno se po jihomoravské metropoli vozil načerno. V noci ze středy na čtvrtek ho ale chytili revizoři. Jak si může náměstek pro dopravu dovolit nekupovat lístky nebo kupony? Radní to zájemcům vysvětlil na sociální síti Facebook.

Mám teď docela hodně peněz, běžně jezdím taxíkem. Slavný brněnský náměstek Hollan jel tramvají načerno a předložil vysvětlení, které vás přivede v úžas
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan

Podle informací deníku MF Dnes se brněnský náměstek pro dopravu Matěj Hollan (Žít Brno) vozil po městě načerno. V noci na čtvrtek však spadla klec a chytili ho revizoři. Díky speciální akci dopravního podniku se pokutě vyhnul, ale musel slíbit, že si koupí kupon. Není přitom bez zajímavosti, že Hollan nemá řidičský průkaz, takže služeb městské hromadné dopravy jistě čas od času využívá.

Na sociální síti Facebook k tomu Hollan napsal, že středeční příhoda alespoň dokazuje, že se po nocích nenechá z hospody vozit služebním autem.

Podívejte, já mám teď docela hodně peněz

Vedle toho podrobně popsal, jak k celému incidentu došlo – z jeho pohledu. Ve středu v noci jel domů. Jenže když nastoupil do tramvaje, zdálo se mu, že v kapse, kde je obvykle mívá, necítí klíče od bytu. Říkal si prý, že mu asi musely vypadnout na ulici, když spěchal na tramvaj. Využil proto první příležitosti, která se mu nabídla, a když tramvaj zastavila, vystoupil. V tramvaji však byli revizoři, kterým se zdálo, že před nimi náměstek pro dopravu utíká, takže vyrazili za ním.

„Podívejte, já mám teď docela hodně peněz, nepotřebuju jezdit načerno, běžně jezdím taxíkem, ale když to vyjde, tak využívám MHD a normálně si cvakám. Tohle byla poměrně absurdní situace, ze které někdo mohl vyvozovat, že utíkám před revizory – já přitom jen využil první příležitosti se vrátit pro vypadlé klíčky (našly se nakonec v úplně jiné kapse, jako obvykle, a domů jsem se dostal), a než by revizoři došli do autobusu, lístek by byl už cvaknutý,“ vysvětloval na sociální síti. 

Všechno se prý vyřešilo. Hollan žádal revizory, aby se k němu chovali stejně jako k jakémukoli jinému cestujícímu. Bavil se také s nimi o jejich práci a žádal je, aby projevovali víc pochopení pro cestující.

A co o počínání svého podřízeného říká primátor Brna Petr Vokřál (ANO)? Drží se hesla „padni komu padni“. „Pokud někdo jezdí načerno, musí počítat s tím, že bude postižený. Bez ohledu na to, zda je náměstek primátora, nebo ne. Já načerno nejezdím. Je to osobní zodpovědnost každého,“ uvedl.

Celé vysvětlení Matěje Hollana na Facebooku:

Muj stredecni vecer

Ve stredu vecer jsem delal pro redakci Maximu rozhovor o brnenskych nocnich rozjezdech. Pak jsem dobehl na nocni rozjezd na Komenskeho namesti a jel domu, pri nastupu jsem si vsiml, ze nemam v kapse klicky od domu a ze mi asi v behu vypadly, a jelikoz autobus po par sekundach (hned za rohem) zastavil, tak jsem vystoupil ven a chtel jsem se vratit.

Az pak jsem pochopil, ze to zastavilo kvuli nocni kontrole a revizorum se nelibilo, ze jsem vystoupil mimo zastavku, tak jsem se s nimi o tom chvili hadal, ale pak se to vysvetlilo. Vyuzil jsem toho ale i k tomu, ze jsem se s nimi bavil o tom, jak tyto zasahy probihaji, protoze nez jsem stacil vytahnout z kapsy listek (pouzivam ten dlouhy, nyni na tom aktualnim mam cvaknutych 15 policek ze 24), tak autobus zastavil, bylo to skutecne par sekund po rozjeti, a ja z nej vystoupil. I to se standartne vyresilo a zadny problem nenastal. Ten den se totiz nedavaly pokuty, byla to pardon akce pro ty, co si nekoupili salikartu/litacku.

Aspon z toho vyplyva, ze se v noci z hospody nenechavam vozit sluzebnim autem )

Podivejte, ja mam ted docela hodne penez, nepotrebuju jezdit nacerno, bezne jezdim taxikem, ale kdyz to vyjde, tak vyuzivam MHD a normalne si cvakam. Tohle byla pomerne absurdni situace, ze ktere nekdo mohl vyvozovat, ze utikam pred revizory - ja pritom jen vyuzil prvni prilezitosti se vratit pro vypadle klicky (nasly se nakonec uplne v jine kapse, jako obvykle, a domu jsem se dostal) a nez by revizori dosli do autobusu, listek by byl uz cvaknuty.

Bavil jsem se o tom hned s p. Seitlem z Dopravniho podniku, ktery byl u celeho zasahu, ze by se revizori meli chovat vic ohleduplne a slusne, a jel jsem pak s nim na Lipovou doprovodnym autobusem. Krom toho jsme resili brnenske nadrazi. A taky jsem mu rekl, ze chci, aby se ke mne chovali revizori standartne, zadne protekce nechci.

Uvedomuju si, ze jako namestek pro dopravu by jezdeni nacerno bylo pomerne absurdni. Naposledy me kontrolovali asi pred dvema tydny, v Praze dokonce tento tyden a vse ok

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…