Mám z vás záchvaty. Tolik peněz jsme vám dali a vy nechcete uprchlíky, kárá západní politik i Čechy. Reaguje Jiří Ovčáček

11.05.2016 6:52

Mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček se tvrdě pustil do Jeana Asselborna, lucemburského ministra zahraničí. Tento politik dal najevo, že dostává záchvaty ze vzkazů od zemí Visegrádské čtyřky, tedy i ze vzkazů od České republiky. Ani trochu se mu nelíbí, že odmítáme přijímat migranty, když jsme celé roky předtím ochotně přijímali evropské dotace. Z reakce Jiřího Ovčáčka bude panu ministrovi možná ještě hůř.

Mám z vás záchvaty. Tolik peněz jsme vám dali a vy nechcete uprchlíky, kárá západní politik i Čechy. Reaguje Jiří Ovčáček
Foto: Archiv NF VŠE
Popisek: Tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček

Pro české čtenáře přinesla ČTK vyjádření lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna, který podle vlastních slov dostává záchvaty, když od států V4 slyší, že nemohou přijímat migranty, protože v tom nemají tradici. Česku, Slovensku, Maďarsku a Polsku proto připomněl, že bohatší státy EU také před rokem 2004 neměly tradici v dotování chudších partnerů. A přece je – nás – po roce 2004 obdarovávaly penězi z daní svých občanů.

Ovčáček však nabízí odlišný pohled. Jádro Evropské unie už podle muže, jenž je z povahy své práce především ústy prezidenta Zemana obrácenými k veřejnosti, neleží na západě, ale ve středu Evropy.

„Skutečným jádrem evropské myšlenky už v tuto chvíli není západní Evropa, ale tzv. nové členské země. Máme totiž za sebou těžké zkušenosti v boji za skutečnou svobodu. A zároveň jsme se v minulosti vzájemně mnohokrát potýkali, abychom nyní našli společnou řeč. Je to unikátní příležitost. ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko se svou vzájemně složitou historií stávají skutečným pilířem svobody a demokracie. Jestli někdo dnes zosobňuje evropskou myšlenku, tak to není Brusel, ale země V4,“ vzkázal Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…