Mám zázemí v Římě, začnu rozdávat facky. Zástupce řádu rozčílilo přezkoumávání restitucí

05.10.2013 16:34

V souvislosti s vydáváním zabaveného majetku církvím vznikají pochybnosti, zda na část majetku mají církve nárok. Proto úřady žádosti přezkoumávají. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg to považuje za zbytečně opatrné, píší Novinky.cz.

Mám zázemí v Římě, začnu rozdávat facky. Zástupce řádu rozčílilo přezkoumávání restitucí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel sv. Mikuláše v Praze

Pochybnosti se týkají například nároků benediktinů z Broumova na Náchodsku. Úřad má k dispozici rozhodnutí ministra zemědělství Júlia Ďuriše z roku 1946, že zmíněné majetky mají být zkonfiskovány na základě Benešových dekretů. „Ďuriš byl komunistický ministr zemědělství a ten nechal konfiskovat vše, co bylo možné, ale neodpovídalo to ani zákonným předpisům, ani dekretům prezidenta republiky,“ namítá kníže.

Kalousek to nechtěl komentovat

Úřední průtahy se nelíbí ani kancléři Suverénního řádu maltézských rytířů Johanna Lobkowicze. „Když ukážeme jednoznačné dokumenty a oni nebudou chtít vydávat, tak budou mít na pozemkovém úřadu problém. Mám velké finanční zázemí v Římě a budu se soudit, až budou ti lidé červení v obličeji z facek, které budu rozdávat,“ zlobí se.

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek byl ve vyjádření zdrženlivý. „Musel bych mít více informací, abych mohl odpovědně posoudit, jestli je to jenom opatrnost úřadů nebo úmyslná obstrukce,“ uvedl v Právu. „Pokud někdo nárok církví zpochybní, tak musí rozhodnout soud. Rozumím ale i řádům, že když jsou přesvědčeny, že jsou v právu, tak je to rozčiluje,“ prohlásil zase šéf lidovců Pavel Bělobrádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …