Máme 29 lůžek v domě sociálních služeb, říká místostarosta Lachnit

06.03.2014 11:34

ROZHOVOR O sociálních službách poskytovaných Centrem sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 5 jsme hovořili se zástupcem starosty Městské části Praha 5 JUDr. Petrem Lachnitem. Ten v rozhovoru vysvětluje, co jsou to vlastně ty odlehčovací služby, jak funguje dům sociálních služeb, kdo ho využívá a kolik to klienta stojí.

Máme 29 lůžek v domě sociálních služeb, říká místostarosta Lachnit
Foto: Redakce
Popisek: Petr Lachnit, zástupce starosty Městské části Praha 5

Důležitou součástí služeb CSOP Prahy 5 jsou i odlehčovací služby, co to vlastně v praxi znamená?

Odlehčovací služby jsou určeny klientům CSOP, kteří mají sníženou soběstačnost z důvodu věku či zdravotního stavu, o něž je jinak pečováno v jejich přirozeném sociálním prostředí a jejichž snížená soběstačnost vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby. Těmito osobami jsou také služby využívány v době, kdy jejich rodina nebo pečující osoby nejsou schopny o ně pečovat nebo zajistit odpovídající péči. Odlehčení lze vnímat ze dvou hledisek: Osoba pečující je tím, jež potřebuje odlehčit vzhledem k náročnosti poskytování péče druhému člověku; zároveň však může tato služba sloužit zájemci, který již není schopen sám se o sebe postarat v plném rozsahu, nemá nikoho, kdo by mohl potřebnou péči zajistit a ostatní služby mu nevyhovují.

Odlehčení to je tedy především pro osoby pečující, které jsou často s člověkem, který tuto péči vyžaduje téměř nepřetržitě.

V praxi to znamená, že typickým klientem odlehčovacích služeb je senior, který potřebuje ve dne i v noci poskytovat služby, které bezprostředně souvisí s uspokojením jeho základních i vyšších potřeb, jako je: pomoc při zvládání běžných úkonů péče o vlastní osobu (stravování, oblékání, pohyb), osobní hygienou, zprostředkování kontaktu se společenským prostředím, výchovné, vzdělávací a aktivizační činnosti a také pomoc s uplatňováním práv a oprávněných zájmů.

Klientům jsou poskytovány služby, související s pomocí při zvládání běžných  úkonů péče o vlastní osobu, osobní hygienou, pomoc při zajištění stravy, pomoc při uplatnění práv, oprávněných zájmů a při obstarávání osobních záležitostí a další formy pomoci, které jsou pro zdravého a soběstačného člověka naprosto běžnými denními úkony. Služby jsou poskytovány v nepřetržitém provozu. Péči poskytujeme i klientům částečně imobilním, inkontinentním a klientům trpícími lehkou formou demence.

Kde tyto služby poskytujete?

V Domě sociálních služeb (DSS) v Praze 5, registrovaném zařízení pro odlehčovací služby. Jedná se o lůžkové zařízení, které poskytuje svým klientům přechodné pobyty při řešení rodinné a sociální situace klienta. Kapacita zařízení je 29 lůžek a pro klienty jsou připraveny 1 - 3 lůžkové pokoje.

Je tato kapacita dostačující a pro jaké klienty je v CSOP Praha 5 služba určena? Jsou klienti, které přijmout z nějakých důvodů nelze?

Dům sociálních služeb je v provozu dvanáct let a po celou dobu jeho fungování se kapacita ukázala jako dostačující. Cílovou skupinou jsou senioři, kteří potřebují péči druhé osoby při již zmiňovaných úkonech soběstačnosti.

Existují samozřejmě případy, kdy zájemci nemůžeme službu poskytnout. Jedná se především o zájemce, kteří vyžadují zdravotní či zcela individuální přístup k péči (osobní asistence), nebo mají takové omezení hybnosti, jež jim nedovoluje pohyb ani s kompenzační pomůckou (např. chodítko).

Jak dlouho musí klient čekat na lůžko v domě sociálních služeb a na jak dlouho může být klient umístěn v domě sociálních služeb?

Schvalovací proces před přijetím zájemce je rychlý. Spíše než na naší pružnosti často záleží na samotných zájemcích, jak rychle vyřídí potřebné záležitosti. Klient může být přijat i ve dnech pracovního volna.

Délka pobytu se řídí v první řadě potřebou klienta. Jedná se o krátkodobé či dlouhodobější pobyty.

Jak je tato služba hrazena, hradí některé úkony zdravotní pojišťovny?

Dům sociálních služeb je zařízením sociálních služeb a jako takové poskytuje zdravotní péči pouze do určité míry a rozhodně se klient nemůže obrátit na pojišťovnu, aby je uhradila, jsou totiž součástí poskytovaných služeb.

V zařízení jsou přítomny registrované zdravotní sestry, které klientům podávají léky, provádí běžná měření a pomáhají klientům na příklad s převazováním ran, s aplikací inzulínu, a podobně. Jsou v kontaktu s obvodními lékaři klientů a spolupracují v případě potřeby i s lékařem, který je zajištěn pro toto zařízení. Jiné zdravotní služby nemůže zařízení sociálních služeb poskytovat.

Hrazení pobytu se s účinností zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách změnilo. Pro seniory byl zaveden příspěvek na péči, který získává osoba, která splní zákonné podmínky pro jeho udělení. Tento příspěvek má osoba užívat k „nákupu“ sociálních služeb, s čímž také počítá naše zařízení a může pomoci s vyřizováním těchto příspěvků.

Klient si tedy v domově sociálních služeb hradí ze svého starobního důchodu ubytování a stravu. Cena za ubytování se pohybuje mezi 180,- až 210,- korunami za den a celodenní strava stojí 170,- Kč. Strava je zde zajištěna dle požadavků klienta na racionální stravu, diabetickou dietu a žlučníkovou dietu a je celodenní. Skládá se ze snídaně, svačiny, oběda, svačiny, večeře, možnost je i druhé večeře. Klient si může vybrat z nabídky dvou hlavních jídel a to nejen v týdnu, ale i v sobotu a neděli.

Nedílnou složkou platby je úhrada za poskytované služby. Těmito službami je právě míněna pomoc s úkony soběstačnosti, stanovených vyhláškou 505/2006 Sb. K nim se vztahuje onen příspěvek na péči, který má klientovi pomoci tuto složku zaplatit. V našem zařízení hradí klient 1/30 z příspěvku na den za poskytnuté služby.

Kolik pečovatelek se vlastně stará o vaše klienty? Práce je to velice odpovědná a zároveň nelehká, na co především kladete důraz při výběru pečovatelek?

Standardně jsou ve směně dvě pečovatelky v přímé péči u klientů. Kompletní servis ale počítá se zdravotní sestrou, pracovníky v sociálních službách, jež mají na starosti kuchyň, úklid a prádelnu.

Zajištěn je i volnočasový a terapeutický program pro klienty dle jejich požadavků a zájmů a individuální práce s klientem.

Při výběru pracovníků do týmu domu sociálních služeb se klade důraz především na zkušenosti s péčí o seniory, motivaci, charakter, flexibilitu a empatii uchazeče. Každé zařízení má svá specifika a naučit se je není ta nejobtížnější část této práce. Být ale za každých okolností shovívavý k potřebám a požadavkům seniorů není lehké. Zkrátka jde o práci s lidmi a ta není nikdy z hlediska psychiky jednoduchá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ava

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…