Máme debilní zákony, kluci se dohodnou a miliardy utíkají. Už mi jde o zdraví. Andrej Babiš ve velkém rozhovoru se svými redaktory promluvil i o nahatém Topolánkovi

21.02.2015 10:49

Andrej Babiš se ve velkém interview pro vlastní deník MF Dnes obsáhle rozpovídal o svých politických plánech. Politiku prý hodlá dělat stále naplno.

Máme debilní zákony, kluci se dohodnou a miliardy utíkají. Už mi jde o zdraví. Andrej Babiš ve velkém rozhovoru se svými redaktory promluvil i o nahatém Topolánkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

"Nechám si noviny, nechám si Agrofert a půjdu do příštích parlamentních voleb. Pro mě je to výzva. Chápu, že je to kontroverze, ale já jsem Blíženec a Blíženci jsou kontroverzní,“ vysvětluje. Kvůli politice prý obětoval větší úspěch své firmy i vlastní klid a rodinný život. "Přibral jsem patnáct kilo, jde i o zdraví,“ upozorňuje. A právě proto se nehodlá vzdávat.

Roční působení svého hnutí ve vládě vnímá pozitivně a nevnímá to tak, jak naznačila jeho kolegyně Radmila Kleslová, že jsou v ANO lidé "tažní“, kteří pracují, a lidé "chovní“, kteří se ukazují na plakátech. "Jsou lidé, kteří mluví a mluví dobře, a není za nimi moc práce. A pak jsou lidé, kteří dělají svou práci a neumějí to prodat. Vůči ČSSD jsme v tomto amatéři, ta dokáže prodat všechno, i to, co nedělá,“ rýpl si do koaličních partnerů.

Pokud jde o jednotlivé ministry, je Babiš celkem spokojen. "Ministr životního prostředí funguje dobře, Dan Ťok to teď na dopravě správně bere do ruky,“ pochvaloval si. I ministr obrany Stropnický prý funguje celkem dobře.

Pokud jde o jeho samotného a rezort financí, je spokojen s tím, že se mu podařil rozpočet a rovněž se vybírá více daní. "Já do daní přináším revoluční věci,“ zdůraznil. Do ekonomiky prý ANO přineslo úplně novou atmosféru důvěry a také transparentnost.

Vehementně též odmítl, že by hnutí ANO doposud nemělo žádný program. "Neříkejte, že nemáme program. My ho máme, neštvěte mě tím. Máme program, máme hodnoty. Jsme liberální středopravé hnutí. Náš program je jednoduchý: Nelžu, nekradu a pracuju pro lidi,“ ohradil se.

Přesto jej nepřestanou některé věci rozčilovat. Líčil například, jak Ministerstvo financí neúspěšně vypisovalo tendr na mobilní data. "Od největšího operátora O2 nám napsali, že nepodají nabídku. Takže nám přišla jen jedna nabídka a podle debilních zákonů, které tu máme, musíme celý tendr zrušit,“ postěžoval si. A firmy toho prý využívají, když kvůli tomu budou dále dodávat za vysoké ceny. "To nám udělali naschvál. Kluci operátoři se mezi sebou domluvili,“ myslí si.

Ve vládě jej prý rozčiluje zejména Legislativní rada vlády, vedená Jiřím Dienstbierem. "Jim všechno moc dlouho trvá, vše je moc těžkopádné,“ říká. Kdyby prý znovu vyjednával o vládě, bude trvat na tom, aby tuto funkci dostalo jeho hnutí.

Babiš také odmítl, že by měl ambici vystřídat Bohuslava Sobotku v roli premiéra. "Ta funkce mě neláká. Stále se musí k něčemu vyjadřovat, musí někam jezdit. K takové práci nemám předpoklady, já chci něco tvořit, něco zanechat,“ vysvětluje.

Padl též dotaz na zahraniční politiku, jejíž absence bývá Babišovu hnutí občas vytýkána. "Zahraniční politiku dělám už teď,“ odmítl ministr financí. Spočívá prý hlavně v boji proti mezinárodním daňovým únikům v Evropské unii. "Já teď hlavně bojuji proti karuselovým podvodům,“ pochlubil se. Na dotaz, jak se dívá například na Vladimira Putina, odpověděl lakonicky: "To fakt neřeším." Zahraniční politika jej prý zajímá jen v Evropské unii, kde chce ohlídat, abychom byli u toho, když se píší zákony.

Jako člen vlády prý občas vnímá negativně některé kroky prezidenta Zemana. Ten prý má zjevně vůli pomoct, ale občas jeho výroky působí negativně. Odmítl však, že by se jednalo o ostudu. "Ostuda byla, když Václav Klaus v Chile ukradl pero, nebo když nahatý Mirek Topolánek běhal po zahradě Berlusconiho vily,“ namítá.

Nakonec odmítl, že by jeho politické působení jakkoliv prospělo koncernu Agrofert, který stále vlastní. "Samozřejmě to vliv mělo, ale negativní,“ říká. Nárůst tržeb Agrofertu za rok 2014 lze podle něj vysvětlit expanzí firmy v Německu a s českou politikou nemá nic společného.

Mohl by na tom prý být mnohem lépe, kdyby ve firmě zůstal. "Já tu firmu stvořil, vybudoval, já měl nápady,“ říká. Kdyby prý energii, kterou vloni věnoval státu, investoval do své firmy, mohl být výsledek mnohem lepší. Nyní však prý do řízení firmy nezasahuje, nemá na to čas. "Mě jen zajímá, jaký zisk měl Agrofert za rok. To je podstatné,“ nastínil svůj přístup vlastníka.

Na útoky na svou osobu kvůli střetu zájmů už si prý ale zvykl. "Matrix se brání. Útočí na mě, zesměšňují, lžou,“ říká a dodává: "Já myslím, že lidé věří, že mě nikdo neuplatí. V ničem.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…