Máme exkluzivně: Rozložení sil v Praze. Kdo, kam, za kolik. A co Stropnický junior?

06.04.2016 20:05

Staronová spolupráce ANO, socialistů a Trojkoalice začíná mít jasnější kontury. Alespoň to vyplývá z dokumentů a poznámek, které ParlamentnímListům.cz poskytli zástupci ČSSD a ANO. O tom, jaký ale bude finální stav, se má teprve jednat. I přesto můžeme nahlédnout pod pokličku magistrátní politiky.

Máme exkluzivně: Rozložení sil v Praze. Kdo, kam, za kolik. A co Stropnický junior?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Patová a dosud nevyřešená situace okolo pražského magistrátu začala loni v říjnu, kdy zastupitelstvo hlavního města na svém jednání odvolalo z funkcí náměstka primátorky Matěje Stropnického (SZ) a radní Michala Haška (ANO), Hanu Novákovou a Irenu Ropkovou (ČSSD). Od té doby vládne metropoli omezená sestava. Politici se v mnoha proměnných snažili vytvořit funkční, většinový celek, ale zejména snahy uvadající TOP 09 k ničemu nevedly. A tak se v březnu letošního roku bez fanfár ozvala primátorka Krnáčová s tím, že s největší pravděpodobnostní dojde k obnovení původní spolupráce ANO, ČSSD, Trojkoalice (Zelení, KDU-ČSL a STAN).

„Jsme na dobré cestě, aby vznikla koalice na původním půdorysu, což jsme si potvrdili,“ uvedla. Ačkoli na posledním zastupitelstvu nic převratného nenastalo, naší redakci se podařilo získat exkluzivní podklady, s nimiž má nakládat zejména Babišovo ANO a aktuálně stovkami milionů zadlužená ČSSD. A z nich vyplývá jediné: Většina politiků, kteří se na magistrát vrátí, anebo se posadí do nového křesla, bude brát poměrně vysoký plat. Druhá věc, která se rovněž nemění, je okleštění funkcí Matěje Stropnického. Na něho podle všeho nevyjde ani místo radního a nabídnut mu bude zřejmě "pouze" výbor. Jako jeho uvolněný předseda by si ovšem Stropnický junior mohl přijít na přibližně 84 tisíc měsíčně. „Zelení jsou v těžké situaci, měli by obětovat hlavu své strany,“ uvedl ministr obrany Stropnický, jeho otec, čímž naše zjištění de facto potvrdil.

Ale co další? Do rady hlavního města by se podle všeho mohla vrátit obecně dobře vnímaná Irena Ropková. Druhá, dříve odvolaná radní, Hana Nováková z ČSSD, by pro změnu mohla stanout jako předsedkyně výboru pro životní prostředí, infrastrukturu a technickou vybavenost. V tuto chvíli výbor vede Marcela Plesníková z hnutí ANO. Dalším, teď už novým členem rady hlavního města, by se po Stropnickém měla stát Petra Kolínská, zástupkyně SZ. Výbor pro správu majetku a majetkové podíly by měl vést bývalý velitel pohotovostního pluku Jan Slezák, člen ČSSD. A to za 70 – 80.000 měsíčně. Nahradit by měl dalšího socialistu, Daniela Hodka, jež by pro změnu měl za Hanu Novákovou sednout do rady. Nově by si měla o 70.000 měsíčně přilepšit Eliška Kaplický Fuchsová, která se zřejmě stane uvolněnou předsedkyní výboru pro kulturu. Ten doposud vedla, ale jen z pozice "neuvolněné" předsedkyně. Plat neuvolněných předsedů je kolem osmi tisíc měsíčně. Posledním jménem do rady by mohl být zastupitel hnutí ANO Radomír Nepil, jehož někteří označují za nadějného politika. O něm se hovoří zejména v souvislosti s gescí majetku, kterou vede jako radní na Praze 8. Bude teď záležet na vyjednávací schopnosti primátorky, zdali si dokáže svoje lidi prosadit i do rady. Před odvoláním vedl tuto oblast Michal Hašek, předseda zastupitelů hnutí ANO. Jak ParlamentníListy.cz zjistily, měly by vzniknout ještě další dva nové výbory. A rovněž s placenými funkcemi pro předsedy. Prvním z nich bude výbor pro ICT, který měl "do počtu" získat Lukáš Kaucký, funkcemi ozdobený člen ČSSD.

Mimochodem: Kaucký pracoval pro socialistu a někdejšího europoslance Jiřího Havla, byl také předseda výboru pro kulturu, památkovou péči, výstavnictví, zahraniční vztahy a cestovní ruch Zastupitelstva Prahy, zkusil si to i na ministerstvu zdravotnictví a po několika štacích na ministerstvu zahraničí byl jmenován náměstkem člena vlády. V jeho případě jde o devátou funkci placenou z peněz daňových poplatníků. "Kaucký tam bude do počtu," zopakovali pro naši redakci dva zástupci ČSSD s tím, že jde o pracovitého a šikovného kluka.

Druhým nově zřízeným bude výbor pro evropské fondy a smart city. V jeho čele prý stane člen ANO Jiří Haramul.

Otázkou tak zůstává především pozice Matěje Stropnického. O jeho angažmá jsme uvedli doposud jen kusé informace. Co se nám však podařilo zjistit, Stropnický by chtěl podle všeho výbor dopravy a k tomu řešit dvě další témata: žižkovské nádraží a otázku takzvaného komunitního centra Klinika. Na klubu ANO se prý jeho podmínkám zasmáli, ačkoli tentokrát nikdo z našich zdrojů příliš sdílný nebyl. "Informace o výborech v mnoha případech sedí, ale ještě je příliš brzy," uvedli pro ParlamentníListy.cz hned dva zástupci hnutí ANO. Proč? Co ta zdrženlivost? Odpověď naše redakce získala u opoziční TOP 09. Ta v pondělí vyzvala právě zástupce ANO, aby se vrátili k jednacímu stolu. A vypadá to, že nejde o nereálnou věc. Pokud by totiž TOPka a ANO jednaly, měly by velkou sílu k tomu vystrnadit nejen ČSSD, zatíženou enormním dluhem, ale také Trojkoalici. "Je to předčasné," zopakovali shodně členové ANO i TOP 09. O mnoho sdílnější nebyla ani ČSSD. "Dali jsme vám podklady, ostatní věci jsou politického charakteru a je brzy o tomto spekulovat" sdělili pod podmínkou zachování anonymity.

Sečteno a podtrženo, na magistrátu nastanou pověstná škatulata a každý si přijde na své. Většina z politiků v čele výborů bude brát desítky tisíc měsíčně a budou spokojení. ParlamentníListy.cz zajímají hlavně výstupy výboru pro národnostní menšiny. Ten vede oranžový Kaucký, jehož nadřízení přesunou na lukrativnější místo. Výbor pro menšiny, zejména v době obrovské migrační krize, tak povede veřejnosti zcela neznámý Jaroslav Štěpánek (ANO) z Prahy 10. Ten už sedí například v Dopravním podniku Prahy anebo Pražská energetika Holding. Naše redakce doposud nenašla jediný jeho hmatatelný výstup na téma národnostní menšiny či migrace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…