Máme na krku velký průser. Je potřeba se za Českou republiku stydět. Šéf zaměstnavatelů spustil takovou kanonádu, že všichni kolem lapali po dechu

03.10.2016 20:45

Prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák vystoupil na Sněmu Svazu průmyslu a dopravy na brněnském veletržním výstavišti. Prezident si nebral ubrousek před ústa. Ztrhal sankce vůči Rusku, které označil za „nesmyslné“. Používal však i mnohem ostřejší slovník. Máme prý na triku „velký průser“. Ačkoli vychválil vládu za spolupráci se zaměstnavateli, sepsul ji velmi drsně za navyšování počtu státních zaměstnanců o 25 tisíc.

Máme na krku velký průser. Je potřeba se za Českou republiku stydět. Šéf zaměstnavatelů spustil takovou kanonádu, že všichni kolem lapali po dechu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák

Hanák na úvod vládu vychválil za to, jak spolupracuje se zaměstnavateli. Tripartita se schází pravidelně, řeší se podstatné věci a „nikdo se zbytečně nevykecává“, slovy pana Hanáka. Za posledních dvacet let se mu prý nespolupracovalo s nikým líp než s touto vládou.

Je třeba se stydět za Českou republiku

Jenže tím vychvalování skončilo. Následovala slova o tom, že je třeba se stydět za Českou republiku, že musíme řešit „průser“, že nás dusí „nesmyslné sankce vůči Rusku“ a že vláda přijímá tisíce nových úředníků. Teď se ekonomice daří a je to z čeho platit, jenže jak dlouho to ještě vydrží, pálil dělovými koulemi na vládu Hanák.

„Dámy a pánové, je potřeba se stydět za Českou republiku,“ zahájil kritickou část svého vystoupení s poukazem na to, jak dlouho trvá v České republice, než se získají všechna možná povolení na dopravní stavby, které jsou přitom tak důležité pro dobře fungující hospodářství. Pracuje se na nápravě, ale jde to pomalu. „Vládě trvalo několik měsíců, než se dohodli 4 ministři,“ posteskl si řečník s tím, že se podařilo vypořádat se s námitkami podnikatelů, dokonce i námitky „ekoteroristů“, jak je popsal Hanák, ale ministři se dohadovali celé měsíce.

V jednu chvíli musel jednací sál opustit ministr financí Andrej Babiš (ANO), jenž mířil na tiskovou konferenci. „Aby nám oznámil, jak velmi dobře hospodaří, jak roste HDP a kolik volných prostředků momentálně má. Dekuji ti, pane ministře, díky tobě a průmyslu, je to v pořádku,“ obracel se Hanák na odcházejícího Babiše.   

Pak se otočil k ministryni práce a sociálních věcí Michaele Marksové (ČSSD) a spustil na ni ostrými. Skoro 100 tisíc je na sociálních dávkách a jsou tam v pohodě a jsou tam rádi. Dokonce i my jako firmy jim napomáháme, protože když oni přijdou jako pracovat, tak jim dáme to razítko, že se nám nehodí, a oni se rádi na úřady práce vrací,“ rozjel se Hanák.

60 až 80 tisíc lidí se skrývá v šedé ekonomice. „Pane předsedo vlády, průmysl potřebuje 140 tisíc kvalifikovaných zaměstnanců, především středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných. A bohužel, nejsou-li na našem trhu, musíme je dostat z Ukrajiny. Prosím, zkusme urychlit tu Ukrajinu. My ty tisíce Ukrajinců opravdu potřebujeme, protože náš trh práce to není schopen vyřešit,“ hřímal Hanák. Ať naši úředníci prověří, zda v tom hraje nějakou roli mafie, ať se to vyřeší a konečně sem začnou přicházet lidé, které opravdu potřebujeme.

Konečně začnou mladí lidé dělat něco pořádného

Pochválil Sobotkovu vládu za to, jak se snaží pracovat se školstvím. „Přineslo to povinné přijímačky na střední školy. Přineslo to zlepšení polytechnické výchovy, přineslo to vyučování matematiky od školek až po střední školy. Teď jsem nedávno slyšel v televizi, že se nám do škol vrátí dílny. Konečně tahle generace začne dělat něco pořádného a bude pracovat ručičkama, místo 6 až 8 hodin denně. Dávejme stipendia na ty obory, o které mají firmy zájem. V některých regionech to funguje,“ apeloval Hanák na „socialisty“ neboli sociální demokraty.

A pak přišla další bomba. „Digitální Česko, to je průser, Dámy mi prominou, ale tohle musím říct, to je průser! A kde je vina? Je třeba rozvíjet e-government a tak podobně.“ Tím však Hanák ani zdaleka nekončil.

„Za této koaliční vlády mám ještě jednu zprávu, která mě trápí a rozčiluje. Za této vlády narostli úředníci o 25 tisíc. Mně nevadí, že roste počet policistů, hasičů, v tajných službách – to je v pořádku, bezpečnost je na prvním místě. Ale mně vadí nárůst úředníků na ministerstvech místo toho, abychom využívali nové technologie. (...) Poprosím tě, pane premiére, aby ses podíval, jestli bylo přijímání těch tisíců úředníků opravdu nutné,“ obrátil se znovu na Bohuslava Sobotku. Zatím se totiž ekonomice daří a úředníky je z čeho platit, jenže to nemusí trvat věčně. A pak vláda udělá možná to, že zvýší daně podnikatelů. „S tím, pane předsedo vlády, opatrně!“ hřímal od stolečku Hanák.

Nesmyslné sankce vůči Rusku a pseudorevoluce v Turecku

Nakonec přidal pár slov i k českému exportu, a ani tady nehýřil optimismem. „Rozpadl se nám obchod s Ruskem a Ukrajinou, nesmyslné sankce na Rusko a teď ještě máme pseudorevoluci v Turecku, jinak se to nedá nazvat,“ posteskl si Hanák s tím, že se bohužel nepodařilo diverzifikovat český export, protože Ukrajina má obrovské problémy a v Rusku máme sankce.

„Vyzývám vládu, abychom se co nejdříve dostali do první dvacítky zemí konkurenceschopnosti, protože tahle země tam vždycky patřila a patří,“ uzavřel své vystoupení prezident Svazu průmyslu a dopravy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…