Máme nového policejního prezidenta. A není to žádný „žabák", vykládal Chovanec u Moravce

13.04.2014 13:44

Dosavadní náměstek policejního prezidia Tomáš Tuhý se v sobotu stal novým policejním prezidentem. „Nemyslím si, že bych s jeho jmenováním spěchal. Policie potřebuje jasnou hlavu,“ uvedl v pořadu Otázky Václava Moravce na ČT24 ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). A od soboty ji prý už naštěstí má.

Máme nového policejního prezidenta. A není to žádný „žabák", vykládal Chovanec u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor Václav Moravec

Post policejního prezidenta bývá velmi často obměňován – jen za posledních dvacet let se v čele policie vystřídalo deset mužů. Každý policejní prezident tak byl v průměru ve funkci pouhé dva roky. Chovanec přesto věří, že právě Tuhý v křesle zůstane celých pět let svého funkčního období.

„A vy tomu věříte?“ podivil se moderátor pořadu Václav Moravec. „Tuhý není žádný žabák, který přišel zadními dveřmi, není ani ranař, ale diplomat. Je to policista tělem i duší, tak mu dejme šanci,“ vyjádřil se ministr na jeho adresu.

Pojďme honit velké korupční kauzy, ale musí být také bezpečnost v ulicích. Takové je podle Chovance poslání nového policejního prezidenta. Policisté podle něj potřebují především jasný směr, stabilní prostředí a odpovídající odměny za svou práci, protože nikdy nemohou říci, zda se ze své služby vrátí v pořádku domů. A stát jim proto prý musí dát najevo, že za nimi stojí.  

Moravec ho však vzápětí nařkl z toho, že slova o stabilitě často bývají fráze. Chovanec ale takové tvrzení odmítl s tím, že referenční bod je tak nízký, jaký ho nastavili jeho předchůdci, a stabilita je Tuhého primární úkol, do něhož, jak věří, se s vervou co nejdříve pustí.

Policisté GIBS v lásce nemají

„Že by Tuhý oslnil komisi nějakou převratnou myšlenkou, to ne. Ale ve svém projektu jasně stanovuje pravidla a mantinely. Policie je totiž sbor, kde se musí velet a musí mít pouze jednu hlavu,“ vysvětlil ministr důvody, proč Tuhý ve svém boji o post policejního prezidenta zvítězil.

Chovanec oslovil v nabídkovém řízení na nového policejního prezidenta dvacet lidí, kromě policie byli z hasičského sboru, celní správy, Vězeňské služby, Bezpečnostní informační služby nebo Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Dalším kandidátem byl náměstek GIBSu Dušan Brunclík. A podle ministra je možné, že právě členství v GIBSu Brunclíkovi ublížilo. „Mezi policisty to není zrovna oblíbená instituce,“ poznamenal.

A sám se prý plánuje na její chod důkladně zaměřit. Zdůraznil, že se musí jasně stanovit pravidla tak, aby činnost GIBSu neztěžovala práci poctivým policistům. Plánuje prošetřit, zda skutečně trestá policisty po právu, nebo je šikanuje. Zásadní pro něj budou údaje, kolik obviněných policistů bylo skutečně prokázáno vinnými. „To je ten rozhodující ukazatel práce GIBSu, který je i pro mě zásadní. A pak se pobavíme o Bílkově budoucnosti,“ ukázal na současného ředitele instituce.

Jsme v manželství z rozumu

Chovanec se dle svých slov hodlá bít s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) za zvýšení platů policistům, které by se podle něj měly vrátit na úroveň z roku 2010. Vyjádřeno v číslech, jen na platy bude požadovat 1,8 miliard korun, na investice do rezortu pak dalších 900 milionů. A věří, že je skutečně získá.

„Škrtání se nebráníme, i my hledáme úspory, ale tohle jsou čísla, která ten rezort potřebuje,“ prohlásil ministr. Peníze, jež dá policistům, podle něj navíc stejně skončí v ekonomice, takže se jedná o prorůstové opatření, které přináší pouze samé klady. „Jediná investice, která má smysl, je ta do lidí,“ míní. Koaliční spory mezi ČSSD a ANO jsou prý navíc zveličovány a nafukovány médii. Připustil nicméně, že jsou obě strany v manželství z rozumu, nikoli z lásky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…