Máme pernamentní krizi autorit, nikdo už nepozná, co je důležité, rozpovídal se psychiatr Höschl

28.03.2015 15:32

Týdeník Echo vedl na svém serveru rozhovor s psychiatrem a ředitelem Národního ústavu duševního zdraví Cyrilem Höschlem na téma krize autorit. Podle Höschla k pádu autorit docházelo vždy, prý i Masaryk byl za své doby pro Rakousko trestancem. Jako největší problém Höschl vidí schopnost rozlišit to, co je opravdu důležité.

Máme pernamentní krizi autorit, nikdo už nepozná, co je důležité, rozpovídal se psychiatr Höschl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Sál Domu kultury při návštěvě Andreje Babiše

Dle Höschla v historii docházelo periodicky k masové krizi autorit, ale v současnosti je podle něj krize autorit permanentní. Höschl míní, že dnes může být autoritou kdokoliv, záleží na médiích, jak moc ho budou veřejně prezentovat. Podle Höschla to opravdu může být kdokoliv: „Každý může cokoli okamžitě masově zveřejnit. Stačí k tomu připojení a klávesnice, a může se z vás stát velký manipulátor ve veřejném prostoru,“ řekl Höschl pro Týdeník Echo.

„Problém je, že ve veřejném prostoru nelze rozlišit mezi tím, co je opravdu důležité a co méně. Takže někdo, kdo si dal vycpat silikonem prsa, je stejnou autoritou jako někdo, kdo vyhrál matematickou olympiádu,“ vysvětlil problém Höschl s tím, že první zmíněný je dokonce autoritou větší, jelikož má větší viditelnost.

Celý text zde

Höschl tak vysvětluje, že autority nemizí, ty pravé autority prý stále samozřejmě existují, ale podle něj mizí rozlišovací schopnosti společnosti, kdo je opravdová autorita. Podle Höschla je zásadní rozdíl mezi dnešní dobou a dobou před sto lety. „Z dnešního pohledu to může vypadat jako nedemokratické, ale všechno má svá pro a proti. Zatímco tehdy užší skupiny mohly manipulovat širšími skupinami, dnes může manipulovat každý s každým, bez jakékoliv úrovně rozlišení,“ řekl Höschl.

Podle Höschla je také vidět z příkladu T. G. Masaryka jako autority, jak se může pohled na něj v historii měnit. „Pro staré Rakousko byl Tomáš Garrigue Masaryk trestanec odsouzeníhodný nejlépe k trestu smrti, hned rok na to se karty s autoritami obrátily o 180 stupňů,“ přiblížil Höschl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…