Máme pevné české kořeny, ohlásila SPO na sjezdu. A Veleba pokračoval se slimáčky a kapustičkou. Sledovali jsme to celé

11.02.2017 17:08

REPORTÁŽ Programové průniky SPD a SPO jsou významné, třeba i povinná účast ve volbách. Je tedy nutné spolupracovat a vytvořit rovnoprávné podmínky. To radil na sjezdu Strany práv občanů prezident Miloš Zeman a kritizoval její funkcionáře za to, jak se chovali při minulých volbách do Poslanecké sněmovny.

Máme pevné české kořeny, ohlásila SPO na sjezdu. A Veleba pokračoval se slimáčky a kapustičkou. Sledovali jsme to celé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPO Jan Veleba s prezidentem Milošem Zemanem

„Někteří naši funkcionáři se začali rvát o přední místa na kandidátkách. Rvali se jak koně. Kdyby byli sebevědomí, spolehnou se na preferenční hlasy. Veřejnost ale nemá rozhádané strany ráda,“ spílal Zeman členům Strany práv občanů (SPO) při jejich sjezdu. Ten se tradičně konal v prostorách pražského TOP Hotelu.

Establishment selhal

Nejdříve však předseda SPO Jan Veleba vyslovil potěšení nad vítězstvím Donalda Trumpa ve volbě prezidenta v USA a zkritizoval Českou televizi za antitrumpovskou propagandu s tím, že veřejnoprávní médium tak neustále snižuje svou důvěryhodnost. SPO proto navrhuje, aby lidé, kteří ČT nechtějí podporovat, platili aternativně koncesionářský poplatek na jiné kulturní účely. Strana už k petici, která se tím zabývá, nasbírala přes deset tisíc podpisů.

Veleba také citoval politického analytika Radima Valenčíka, když řekl: „Pokud by nějaká strana byla schopna vysvětlit, proč stávající establishment selhal, může zabodovat víc, než si kdo může představit.“ Předseda také vyslovil nedůvěru k průzkumům, které dávají SPO v současných volbách do Poslanecké sněmovny jen malou šanci. Program SPO se jmenuje Pevné české kořeny a souzní se slovy prezidenta Zemana „Tato země je naše“.

V minulých senátních volbách si SPO vedla, jak sdělil Veleba, velmi dobře. „Například TOP 09 či KSČM nebyly tak úspěšné,“ dodal a omluvil senátora Františka Čubu, který je po operaci doma v rekonvalescenci. Veleba byl ostatně jako jediný kandidát na předsedu sjezdem ve své funkci potvrzen. V místnosti novinářů začala asistentka od těch, kteří byli v páru, tedy fotograf a píšící, vybírat „pressky“, protože se jich prý nedostalo na všechny.

Máte můj hlas

Prezident Miloš Zeman přišel tradičně v houfu bodyguardů. Jeden z nich, pomenší blonďák, byl nervózní jako prvorodička a trpěl možná napoleonským komplexem, začal reportérem ParlamentníchListů.cz smýkat za bundu z dosahu prezidenta. Ten však měl v popelavém obličeji úsměv, pohladil chlapečka, který mu ukázal známky ze základky, a šel ke svým. „V parlamentních volbách máte opět můj hlas. Zbývá nasbírat několik set tisíc dalších, abyste se dostali do parlamentu,“ začal.

SPD s podporou SPO. Tak by měla jít podle prezidenta strana do voleb s tím, že v minulých se to TOP 09 s podporou Starostů a nezávislých také podvedlo. Účast členů obou stran na kandidátkách by však měla být rovnoprávná. Jestliže se to nepovede a podmínky budou ponižující, měla by jít SPO do voleb sama. „Vždy je lépe čestně prohrát, než utéci z bojiště. Za práva občanů máme bojovat,“ dodal prezident.

Staronový předseda

„Slimáčků mnoho, ale kapustičky málo,“ zmínil předseda SPO prezidentovu předvolební metaforu. SPO se prý bude snažit překročit pětiprocentní hranici. Je však otázkou, jak se k nabídce spolupráce postaví Okamurovo hnutí Svoboda a přímá demokracie. „Pokud nejdojde k této spolupráci, tak do žádných jiných projektů nepůjdeme. V průběhu března se rozhodne,“ dodal Veleba.

Novinářům pak sdělil, že pokud některé strany budou děkat to, co dělají, tak to může preferencemi hodně zamíchat. SPO má nyní kolem dvou tisíc členů a velkým překvapením prý bylo, když se stal exministr školství Marcel Chládek předsedou středočeské organizace SPO. K možné další migraci členů ČSSD do této strany podotkl: „My to neiniciujeme. Pokud k nám přejdou členové ČSSD a budou chtít posílit naše strany, bránit jim nebudeme.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…