Máme prý obrovský problém. Expert školící agenty FBI promlouvá

09.02.2016 17:53

Časopis Respekt tvrdí, že se Hana Humpálová, jedna z dívek unesených v roce 2013 v Pákistánu, chtěla vrátit ke svým únoscům. Bezpečnostní expert Adam Dolník ale toto tvrzení důrazně odmítá. Kdo je Adam Dolník? Vyjednavač působící v Austrálii, který pomáhá cvičit také vyjednavače FBI. Přijde mu prý navíc zvláštní, že k úniku informací došlo ve chvíli, kdy v médiích kolují informace o selhání českých tajných služeb v Libanonu.

Máme prý obrovský problém. Expert školící agenty FBI promlouvá
Foto: wikipedia
Popisek: Pákistánská vlajka

Zveřejnění informací o dvou českých dívkách Antonii Chrástecké a Haně Humpálové, zachráněných v Pákistánu, nevěstí podle Dolníka nic dobrého.

„Ten únik považuji za obrovský problém, na obou úrovních. Je celkem běžné, že po osvobození rukojmí nějaká čísla v médiích kolují a že se o tom spekuluje, ale aby tímto exaktním způsobem byly věci sděleny do médií včetně detailu o rozhodovacím procesu, kolik zaplatit, mi přijde bezprecedentní. Určitě to nesvědčí o profesionalitě našich složek, ze kterých tato informace vychází. Součástí celého procesu osvobozování rukojmích je i snaha zakrýt stopy a udržet to co nejvíc v tajnosti,“ poznamenává odborník v rozhovoru pro Lidovky.cz.

Pokud bude někdy v budoucnu unesen nějaký český občan, zločinci budou vědět, kolik mohou požadovat. Spekuluje se dokonce, že strop pro výkupné byl 10 milionů dolarů. Vláda nakonec zaplatila šest milionů dolarů, tedy asi 145 milionů korun. Odborník odmítl podobné spekulace komentovat s tím, že to není v zájmu bezpečnosti českých občanů ve světě, ale jednu věc řekl jasně. V některých bodech prý časopis Respekt lhal.

„Informace o tom, že se Hana Humpálová pokusila vrátit zpátky k únoscům, je lež. To prostě není pravda. Hana Humpálová jela do Turecka na dovolenou a jela s rodinou. Dovedete si představit, že by takto někdo utíkal do Pákistánu?“ ptal se.

Za poněkud zvláštní označuje fakt, že k úniku informací o dvou dívkách došlo ve chvíli, kdy v médiích kolují informace o selhání českých tajných služeb v Libanonu. Pokud by to byla jen náhoda, byla by opravdu zvláštní. Faktem však také je, že libanonská kauza není klasickým případem únosu. Podle všeho tady šlo o případ, v němž byl zainteresovaný samotný libanonský stát.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…