Máme se dobře, naznačuje komentátor Korecký a pozměňuje Havlovu větu

30.12.2014 9:12

Naše země víceméně vzkvétá, píše v MfDnes Miroslav Korecký. Podle něj je důležité si uvědomit to, k čemu nabádal už Václav Havel před 25 lety. Tedy, že lidé nemají čekat nápravu svých životů od vlády, parlamentu či prezidenta. Komentátor zároveň míní, že velmi málo lidí si je schopno připustit, že země vzkvétá, i když mně osobně se zrovna moc nedaří.

Máme se dobře, naznačuje komentátor Korecký a pozměňuje Havlovu větu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský podepisoval svou knihu o Václavu Havlovi

Miroslav Korecký připomíná projev Václava Havla, ve kterém po koci minulého režimu nový prezident zkonstatoval, že naše země nevzkvétá. A totéž by podle něj řekl nyní národu kdekdo. Ve svém komentáři však Korecký snáší argumenty pro opak. Od průměrné mzdy, přes prodlužující se věk, vyšší životní úroveň, lepší vybavenost domácností, lepší životní prostředí až k HDP.

Proč tedy Havlova věta je stále živá a proč je dnes nepravděpodobné,  že by někdo z politiků řekl opak? „Symbolu listopadové revoluce se totiž větou o třech slovech povedlo nejen minimalisticky popsat stav země, ale nechtěně i předznamenat výrazný rys české společnosti do dalších desetiletí: bolestínství, přehnaný sklon k nadávání na poměry, neschopnost nést zodpovědnost za svůj osud či dokonce nesnesitelnou lehkost kálení do vlastního hnízda. A tohoto rysu po celé to čtvrtstoletí hojně a rádi využívají politici zleva i zprava: od Zemanovy  ‚spálené země‘ až po „rozkradenou zemi“ Andreje Babiše. Na to Češi rádi slyší a za takovým praporem neváhají jít kamkoliv,“ upozorňuje komentátor.

Korecký také mluví o údajné kocovině mnoha lidí ještě čtvrt století po listopadu 1989. „Rovnostářská společnost je ta tam a jen málokdo je schopen si připustit, že země vzkvétá, i když mně osobně se zrovna moc nedaří.“

Typický Čech z toho, že se má špatně, viní zlotřilé vlády

„Patříme ke třicítce nejšťastnějších zemí světa, máme svobodu projevu, pohybu, sdružování, sociální jistoty i přístup ke vzdělání, ale na pocit vlastních občanů, že jejich země vzkvétá, ani to nestačí. Typický Čech z toho, že se má špatně, viní zlotřilé vlády, pro Američana by stejný stesk znamenal přiznání si vlastního neúspěchu,“ napsal Korecký v dnešní MfDnes.

„Kromě toho, že naše země nevzkvétá, Havel ve stejném projevu už tehdy varoval, aby lidé nečekali nápravu svých životů od vlády, parlamentu či prezidenta: „Svoboda a demokracie znamená spoluúčast, a tudíž spoluodpovědnost všech. Uvědomíme-li si to, vrátí se do našich srdcí naděje,“ uzavřel svůj komentář Korecký.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…