Máme se vám omluvit, že jsme vás osvobodili od Hitlera? Rusové jsou velmi naštvaní na Němce

08.06.2016 13:00

V průběhu již patnáctého kulturního fóra pod názvem „Postupimské schůze“, v rámci kterého se pravidelně setkávají zástupci z kulturního prostředí Ruska a Německa, prezident Spolkové republiky Německo vyzval Rusko k tomu, aby se kálo za svou minulost, tak jak tomu učinilo Německo. „Ruští účastníci fóra byli v šoku,“ uvádí ruská Pravda.

Máme se vám omluvit, že jsme vás osvobodili od Hitlera? Rusové jsou velmi naštvaní na Němce
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Německý prezident Joachim Gauck na fóru prohlásil, že národní pocit viny pomohl Němcům získat zpět ztracenou důvěru v sebe sama, a co je ještě důležitější – navrátit důvěru v Německo svým sousedům. Konkrétně zmínil, že kolektivní pocit viny má na národ „pozitivní a stimulující dopad“.

Když se prezident Gauck později obrátil na Rusko a vyzval jej, aby rovněž uznalo vinu za svou minulost, mnoho ruských účastníků fóra bylo poněkud zaskočeno.

„Přestože ideologie diktátorů byly odlišné, existuje jedno univerzální pravidlo. Minulost neodejde, věci vytěsněné z kolektivního vědomí se vracejí,“ řekl Gauck, který v pondělí oznámil, že v roce 2017 z důvodu špatného zdraví a vysokého věku už nebude kandidovat.

Prohlásil, že připomínání válečných ztrát a vítězství ve Velké vlastenecké válce nestačí k rozvoji občanské společnosti. „Kolektivní vědomí nevytvářejí jen veliká vítězství, ale i pocit viny,“ uvedl.

Se svými postřehy se se čtenáři Pravdy podělil předseda Rady ředitelů holdingu Pravda.ru Vadim Goršenin, kterého se Gauckova výzva „využít svoji zkušenost s vymýcením totalitarismu“ evidentně osobně dotkla.

„Jak může pan prezident Gauck hovořit o nějakém vymýcení totalitarismu, když je jeho země pořád ještě pod okupací Spojených států? Když americké tajné služby odposlouchávají všechny lidi, kteří v Německu něco znamenají, včetně kancléřky, a ta se proti tomu ani nebrání?“ podivil se Goršenin.

„O jakém pocitu viny se tady vůbec hovoří? V situaci, kdy je celá Evropa řízena ne z Bruselu, ale z Berlína, který s německou pečlivostí stanovuje kvóty na řízení produkce a zemědělská pole evropských zemí kontroluje skrze své vesmírné satelity,“ dodal.

Doplnil také, že Německo již dávno opustilo od svého plánu nevměšovat se do konfliktů jiných zemí tím, že začalo bombardovat Sýrii.

Německá angažovanost při politických převratech na Blízkém východě a Ukrajině, kde Německo vystupuje spolu se Spojenými státy, s sebou přinesla ohromné číslo obětí, což také zrovna nenaznačuje, že by se Německo poučilo ze své minulosti.

„Vidíme, že se německá vláda stala jakýmsi nástrojem Washingtonu, pomocí kterého se snaží kontrolovat celou Evropu. Tento nástroj vysílá svůj ideologický totalitarismus na všechny strany. Impulsy ovšem nikdy nevycházejí z Berlína. Němci se již od těch dob, kdy se po jejich zemi rozmístila okupační vojska, stali americkými policisty,“ napsal Goršenin.

V tomto ohledu je tedy projev pana prezidenta Gaucka velmi nevhodný. „Je smutné, že se nikdo z účastníků fóra nezeptal pana prezidenta na to, jestli by se mělo Rusko také omluvit za to, že osvobodilo Německo a celou Evropu od fašismu, když už pan prezident hovořil o sovětské historii,“ dodal novinář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…