Máme tu na Západě dvě generace lemplů. A proti nim stojí drsňáci ochotní udělat cokoliv. Spisovatel Kuras pohovořil o poslední šanci naší civilizace

30.09.2015 20:28

Spisovatel Benjamin Kuras se v pořadu Českého rozhlasu Kupředu do minulosti rozpovídal o svých obavách ze zániku západní civilizace. Podle něj hrozí, že naše území bude zaplaveno lidmi, kteří nebudou chtít uznávat naše hodnoty a v západní civilizaci pokračovat.

Máme tu na Západě dvě generace lemplů. A proti nim stojí drsňáci ochotní udělat cokoliv. Spisovatel Kuras pohovořil o poslední šanci naší civilizace
Foto: repro ČT
Popisek: Benjamin Kuras

Podle Kurase jde o dlouhodobý proces. Západní civilizace je podle něj vystavována útokům již od první světové války před sto lety. Základem konce civilizace však podle něj bylo to, když její příslušníci začali nenávidět sami sebe a za zlo, které západní civilizace napáchala. „Přitom když se to všechno sečte, tak napáchala mnohem víc dobra než zla v kontextu ve srovnání s ostatními civilizacemi,“ dodal Kuras.

Naše civilizace prý tím ztratila chuť pokračovat a navazovat na své kořeny. Kuras připomněl citát ekonoma Davida Goldmana: „Malé civilizace mohou zaniknout z různých důvodů. Velké civilizace zanikají jen tehdy, když už se jim nechce žít.“ Způsob, jakým to provádíme, prý nejlépe vystihl zase Alexander Solženicyn: „Chcete-li zničit národ, zničte jeho vědomí, čím je a odkud pochází.“ Na Západě podle něj od padesátých let intelektuálové systematicky cpali lidem do hlavy stud za „viny Západu“. Civilizace podle Kurase přežije, jen když se předává dalším generacím, a my jsme začali předávat strašně málo.

Proto prý nejsme schopni čelit vnějším nebezpečím, kterým je naše civilizace vystavena. Jednak jsou to prý zbytky marxismu, který ale dnes nemáme hledat v Rusku, ale spíše na amerických a dalších západních univerzitách, jednak také islám probouzející se v posledních dvaceti letech ve své extrémně kruté podobě.

CELÝ ROZHOVOR ZDE

„Také je riziko to, že nás teď převálcovává prakticky nekonečná vlna tsunami imigrace ze zemí, které v naší civilizaci pokračovat nebudou, nechtějí a nezajímá je. Mohlo by nás to pohřbít tak, jako barbaři před tím pohřbili Řím anebo Španělé mayskou kulturu,“ dodává spisovatel.

Na dotaz moderátorky, zda bychom to tedy měli „zabalit“, však odpověděl: „Prohráno ještě úplně není. Churchill byl jednu dobu sám proti všem, kteří to chtěli vzdát a za Británii podepsat separátní smlouvu s Hitlerem. Všem vysvětlil, že západní civilizace, křesťansko-antická, je jediná, která dokáže utáhnout na svých ramenech břímě celého světa.“

Kuras se obává, že všechny problémy budou spojeny s obrovským pádem ekonomiky, ještě mnohem horším, než byl ten z roku 2008, a to možná již v tomto roce. První náznaky již prý jsou, například pád burzy v Číně. Důvodem je podle něj to, že jsme se z krize roku 2008 vůbec nepoučili. „Po krachu v roce 2008 nastal mravní úpadek bankéřů. Byl tak kolosální, že pokládali za samozřejmé, že státy, vlády, daňový poplatník je z toho vytáhnou. Že za ně zaplatí dluhy a že oni je nebudou muset splácet,“ připomíná. Jakmile se jejich ústavy trochu vzpamatovaly, hned si prý vrátili milionové bonusy a vše jelo nanovo.

Řešením problému proto podle Kurase je konec kultu peněz. Místo toho se musí vrátit radost z běžných životních věcí. „Potřebujeme znovu objevovat to, co civilizace vytvořila krásného, a možná odbourávat anebo strkat do nějakých tmavých šuplíků to, co jsme vytvořili škaredého,“ vysvětluje.

Evropská civilizace je podle něj ve fázi pasivity, zatímco islám je v etapě agresivní dobyvačnosti. „My máme dnes dvě generace lemplů, kteří by nedokázali vzít pušku do ruky nebo se bránit nožem či mečem. A do toho nám vstupují drsní chlapi, kteří jsou vycvičení ve tvrdém boji, a ochotní za nějakou ideu obětovat vlastní život,“ shrnul to Kuras.

Nakonec nám však prý nezbude, než se bránit, ale pozdě a za cenu velkých ztrát. „Budou to opravdu krev, pot a slzy. A bude to v našich ulicích a bude se to k nám chovat tak, jako se to chová v islámském státě,“ varuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…