Máme tu třetí světovou válku, řekl papež František. A český kněz doplnil...

28.07.2016 19:05

Katolický kněz Romuald Štěpán Rob ve čtvrtečním Interview ČT24 promluvil o islamistickém útoku na křesťanský kostel ve Francii. Zdůraznil, že zavražděný kněz se stal mučedníkem. Apeloval na muslimy, aby důrazněji odsuzovali výroky islamistů a po křesťanech žádal, aby nezapomněli na své kořeny. Muslimové mají Boha, ale my máme jen prázdnotu. Co je víc, ptal se. Nakonec označil Českou televizi za ostrov svobody.

Máme tu třetí světovou válku, řekl papež František. A český kněz doplnil...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Dominikán Romuald Štěpán Rob mimo jiné spravuje českou verzi účtu papeže Františka na Twitteru. Děje se tak s požehnáním pražského kardinála Dominika Duky. Kněz na sociální síti publikuje úryvky z kázání papeže Františka, ale i jeho různá provolání a výzvy. Bohužel se prý občas stane, že se v diskusi pod těmito tweety objevují i hrubé až sprosté reakce. Bohužel.

Kolega zemřel u oltáře, je z něj mučedník

Následně kněz prozradil, že papež František hovořil s novináři a prozradil jim něco závažného. „Jedná se o jakousi rozkouskovanou třetí světovou válku,“ řekl prý nejvyšší představitel katolické církve médiím. „Ale papež také zdůraznil, že nejde o náboženskou válku,“ zdůraznil  Romuald Štěpán Rob. Zs naprosto zásadní v této souvislosti označil aktivity papeže Jana Pavla II., který vyzýval k dialogu mezi náboženstvími.

Host nabídl relativně smířlivý pohled na vraždu francouzského duchovního přímo na půdě kostela. „Je to tragédie, ale nemyslím si, že můj kolega prohrál. On zemřel u oltáře oddaný víře a stal se mučedníkem Je to tragédie, ale nesmíme u této tragédie zůstat. Máme i naději. Smrtí život nekončí. Kristus vstal z mrtvých, a to je největší příběh v dějinách lidstva. Tím žijeme,“ vzkázal divákům.

To však nemění nic na tom, že by měl muslimský svět hlasitěji odsuzovat teroristické útoky. Toto hlasitější odsouzení na muslimské straně prý schází. Kus práce však před sebou mají i křesťané v Evropě. „My jsme si v Evropě dokonce zvykli vysmívat se svému náboženství a to prostě nejde. My máme nicotu a islám má Boha. Co je víc?“ ptal se řečnicky.

Vyjádřil pochopení pro obavy lidí z terorismu, ale obratem také nabídl určitý lék na tyto obavy. „Vzpomeňme si, co jsme dělali, když jsme byli malí. Když jsme měli strach, utíkali jsme za rodiči. I dnes musíme posilovat mezilidské vztahy,“ žádal diváky. „Žádná emoce nesmí člověka ovládat tak, aby ztratil zdravý rozum,“ doplnil. 

Česká televize je ostrovem svobody

Nakonec poděkoval České televizi za práci, kterou odvádí. „Každý se do vás strefuje, tak já bych vás pochválil, odvádíte skvělou práci. Jste takový ostrov svobody,“ prohlásil před kamerami. Ocenil také práci německého prezidenta Joachima Gaucka či slovenského prezidenta Andreje Kisky. Hodnocení českého prezidenta Miloše Zemana se raději vyhnul.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…