Máme údajný spis StB, ve kterém figuruje véčkař Dračka. Ten jeho pravost popírá

01.12.2013 21:53

Véčkař Ota Dračka má co vysvětlovat. Redakce ParlamentníchListů.cz dostala do rukou kopii spisu StB, ve kterém figuruje jako udavač. Měl údajně přispět k ohrožení svého kamaráda z Děčína. Dračka tvrdí opak, prý jde o falzifikát a jeho bývalý spolužák Havlík se měl v minulém režimu dopouštět činů, které jsou trestné i v dnešní době.

Máme údajný spis StB, ve kterém figuruje véčkař Dračka. Ten jeho pravost popírá
Foto: tan
Popisek: Důkaz, který má ukazovat donašečskou minulost Véčkaře Dračky

Zastupitel Benešova nad Ploučnicí Ota Dračka, místopředseda VV v Ústeckém kraji, nepatří mezi celostátně příliš známé politiky. Ovšem téma spolupráce s StB se v posledních dnech stává opět aktuálním, zejména v souvislosti s otazníky kolem osoby Andreje Babiše.

Ze spisu: Nejlépe všechny komunisty postřílet!

Severočech Miroslav Havlík, který tvrdí, že jej Dračka v roce 1980 udal StB, v srpnu letošního roku položil Dračkovi veřejný dotaz na ParlamentníchListech.cz: „Ahoj kamaráde bývalý. Bude ti vadit, když sem naskenuji celý spis StB, ve kterém figuruješ? A klidně na mne potom podej žalobu. Lidi jako ty do politiky nepatří.“ Politik neodpověděl, a tak Havlík nyní přímo do redakce poslal kopii ověřeného spisu vedeného přímo o své osobě pod krycím heslem HROZBA.

Podle něj véčkař Dračka sledoval svého děčínského kamaráda, vyučeného prodavače Mirka, pro podezření z trestné činnosti nedovoleného ozbrojování:  V únoru 1980 Ota Dračka spolu s dalším spolupracovníkem měl odevzdat osobně na SNB samopal, který našli u Miroslava Havlíka doma pod válendou. „Vzhledem k názorům Miroslava Havlíka a jeho současné rodinné situaci – probíhající rozvodové řízení – využili příležitosti, kdy Havlík nebyl přítomen ve svém bydlišti, samopal vyjmuli z úkrytu a odevzdali na OS SNB Děčín,“ píše se ve spise, podle kterého dále oba udavači sdělili, že Havlík, který pracuje na Svazarmu, má doma ve skříni větší množství nábojů a roku 1979 měl v držení i pistoli, kterou měl údajně používat jako člen Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti (PS-VB). „Jedná se o osobu se zájmem o chemii, zejména výbušniny, dále o zbraně. Uvedli, že se jedná o protisocialisticky zaměřenou osobu, což dokládali tím, že Havlík se měl několikrát vyjádřit, že je nejlépe všechny komunisty postřílet,“ popisuje dále dokument, co Dračka s druhým spolupracovníkem „bonzovali“.

Havlík měl podle protokolu uvažovat i o tom, že je potřeba srotit kolem sebe schopné lidi a pokud by došlo na střílení, tak on sám by také střílel. Dračkovi měl vyprávět, jak ilegální organizace soustřeďují kompromitující materiály na ředitele podniků a další funkcionáře.

Je na holčičky, i to se hlásilo?

K osobním a rodinným poměrů Havlíka se tu dotyčný dovídá, že byl hrubé až násilnické povahy a udržoval mnoho styků s dívkami ve věku 15 až 18 let. Ze svazku také vyplývá, že samopal mohl Havlík zřejmě odcizit ze Svazarmu, protože se tam následně nedohledaly tři samopaly určené k výcviku branců.

Na začátku loňského roku zveřejnil Ota Dračka na svém profilu na ParlamentníchListech.cz rozhovor sám se sebou na téma nařčení jeho bývalým kamarádem Miroslavem Havlíkem. Nařčení popřel a naopak uvedl, že „smlouvu s čertem“ podepsal Havlík, když se stal dobrovolně Pomocnou stráží Veřejné bezpečnosti. „Nebyl jsem to já, kdo se lidem chlubil samopalem schovaným pod postelí, byť třeba znehodnoceným. Proto bych doporučil panu Miroslavu Havlíkovi, aby zpytoval svědomí a hledal, kdo měl skutečný zájem na tom, co se stalo, jaký byl skutečný cíl, proč někdo vyrobil spis v té podobě, v jaké je,“ uvedl Dračka, podle kterého členové pomocné stráže byli jedni z těch nejhorších, protože toto poslání dělali dobrovolně.

Na portálu Denikpolitika.cz v jednom z diskuzních příspěvků letos v únoru Havlík o véčkaři Dračkovi mimo jiné napsal: „No on ten bonzák ve své aktivitě a předposranosti nedokázal rozeznat samopal funkční od samopalu úředně znehodnoceného.“

Pro ParlamentníListy.cz dnes Dračka kromě jiného podotkl, že se dozvěděl, že Havlík kdysi nebyl ze Svazarmu vyhozen za „kauzu“ samopalů, ale za zcizení pistole s náboji. „A to je trestné i v dnešní době,“ upozorňuje zastupitel Dračka, který doufal, že mu dotyčný už dá konečně pokoj. „Já mu vše odpustil, abych se netrápil. Je mi ho líto. Myslel jsem, že už si dá pokoj,“ kroutí nevěřícně hlavou komunální politik, který navíc řeší těžké zdravotní potíže.

Nestojí mi za to vláčet se po soudech, ale…

Oba muži nepopírají, že bývali přátelé, znali se ze základní školy. „Proč někdo vytvořil dokument, který pan Havlík dnes používá, nevím,“ sdělil Dračka, který prý spolupráci s StB nikdy nedostal nabídnutou a nepřijal by ji. „Nikdy jsem nepodepsal nic, co by vedlo byť jen k podezření ze spolupráce s StB. Mám rovněž čisté lustrační osvědčení,“ přesvědčuje. Před několika měsíci zvažoval podat na Havlíka trestní oznámení za pomluvu či poškozování dobrého jména. To zatím neudělal.

„Nepodal jsem jej zatím, ale mám to rozjednané s právníkem a zřejmě budu muset něco opravdu udělat. Tento člověk mě stále napadá, kde může. Ale můj podpis nikde nenajdete. To, co rozesílá, může každý vidět v archivu Ministerstva vnitra, ale není tam nic, co by cokoliv prokazovalo. Bylo to navíc stornováno a mně je jen líto, že chybí protokol, kdy jsem byl vyšetřován já. Kdy pro mě přišli policisti, ani oběd mě nenechali dojíst,“ podotýká Dračka k věcem, na které už prý nechtěl myslet a rozhodně je řešit rok před šedesátými narozeninami a v době, kdy řeší dlouhodobé zdravotní potíže.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …