Máme zkreslený pohled na uprchlíky podle toho, jaká je to televize, rozčiloval se Schwarzenberg v Knihovně Václava Havla

18.01.2016 22:20

My, Evropa a svět – tak nazvali tvůrci dnešní debatu v Knihovně Václava Havla. Jak uvedl jeden z diskutérů, diplomat Michael Žantovský, při tvorbě názvu došlo k freudovskému „kusu“. My, Evropa a svět je totiž název knihy Václava Klause. Dalšími diskutujícími byli exministr zahraničí Karel Schwarzenberg a exministr obrany Alexandr Vondra.

Máme zkreslený pohled na uprchlíky podle toho, jaká je to televize, rozčiloval se Schwarzenberg v Knihovně Václava Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„K politice platí vždy úsloví: Dařilo se nám velice dobře, a proto to musíme změnit, i z toho důvodu jsme se odklonili od odkazu Václava Havla. To nás může zavést do blbé situace,“ řekl Karel Schwarzenberg, že mu je velmi líto, v jakém postavení jsme byli začátkem 90. let, a do jaké situace jsme se dostali. 

Podle Alexandra Vondry je dnes situace jiná než za Václava Havla. „To, co mě znepokojuje, je poměrně širší. Problém, který máme tady doma, je obrazem širším. Spojené státy dnes neplní svoji klíčovou roli, strážce světové stability a zachránce kontinentu. Dnes je k vidění plejáda chyb Američanů,“ podotkl Vondra. Evropa má podle něj problémy sama se sebou kvůli přecenění sil. 

„Všichni tři se shodujeme na tom, že to, co bývalo, není. To, co naše země představovala v zahraniční politice počátkem 90. let, to už je nějakým způsobem pryč,“ zkonstatoval následně Žantovský.

Schwarzenberg poté zkonstatoval změnu v boji, která v současnosti existuje. Stačí podle něj zmáčknout knoflík a raketa zabije někoho na druhé straně planety. Nechybělo ani jeho vyjádření k uprchlíkům. „Je rozdíl sedět doma v křesle, nebo se sebrat a jet pomáhat do uprchlického tábora a vidět tu bídu. My to však máme zkreslené podle toho, jaká je to televize. Buď vidíme jen bídu, nebo nadržené mladé muže,“ zkonstatoval. „Přijali jsme demagogii,“ dodal s tím, že to nevzniklo teď, ale tento vývoj je patrný od 80. let. „Strach je nejhorší poradce, který existuje. Že by se podstata Evropy změnila, když přijde milion uprchlíků, tomu nevěřím,“ vyjádřil se k uprchlické krizi také Schwarzenberg. Migrační krize je podle něj výzvou pro dnešní generaci. „Je to zvladatelné, pokud uděláme ty správné kroky,“ dodal.

„Říkat, že ta krize je způsobena vyprázdněním a vyhnitím těch tradičních velkých politických stran a vyprázdněním jejich ideologie, je možná krok, který by všichni nepřijali, podotkl následně k názoru Schwarzenberga k politickým stranám Žantovský. „Já to přijímám,“ reagoval Vondra.

Podle Schwarzenberga jsme v současné době zapomněli dělat politiku, chybějí výdaje na obranu. Ke kritice chybějících financí na obranu se připojil i Žantovský. „Chceme-li zůstat Evropou, bude to stát zatracené oběti,“ rozhorlil se Schwarzenberg. „Když Evropská unie neuznává pojem nepřítele, je těžké budovat obranu,“ podotkl k tomu Žantovský. „Jediný nepřítel, kterého známe, je globální oteplování, a proti němu je armáda málo platná,“ dodal.

Celou diskuzi můžete zhlédnout ZDE.

Žantovský následně uvedl, že nemá v rámci migrační krize strach z uprchlíků, ale má strach z nás samotných. „Souhlasím, je to náš problém,“ vyjádřil Vondra. A jak zajistit lepší zítřky? Tak se zeptal jeden z účastníků závěrem. „Šířit osvětu,“ podotkl Schwarzenberg. „Budou problémy, budou, ale musíme bojovat s opravdovými problémy, ne s těmi, které se předstírají,“ uzavřel Schwarzenberg. Vondra navíc poradil, aby mladí lidé odhodili antikoncepci a začali plodit děti, byli se svými rodiči, když umírají, a také aby místo internetu zašli do hospody si normálně popovídat.

reklama

autor: vef

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…