Maminko, zase vypli proud. Nebezpečí pro ČR, ze kterého se jiní radují

01.03.2024 10:05 | Monitoring

V energetice je zaděláno na velký průšvih. Velkým hráčům se i v důsledku evropských regulací přestává vyplácet provoz uhelných elektráren. Nelze proto vyloučit, že je zavřou. Novinář Jakub Patočka vyčinil nejen Tykačovi a konec uhlí označil za skvělou zprávu. Má to ale háček.

Maminko, zase vypli proud. Nebezpečí pro ČR, ze kterého se jiní radují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Komín uhelné elektrárny , ilustrační foto

„Majitel skupiny Sev.en Energy Pavel Tykač varuje, že své dva uhelné lomy a dvě elektrárny v severních Čechách zavře už příští rok. Zaměstnává v nich tři tisíce lidí a pokrývá skoro 15 procent domácí spotřeby proudu,“ upozornila organizace Konec uhlí - Nová energie bývalého ministra Budinského s odkazem na článek serveru Seznam Zprávy.

Konec uhlí v Čechách?

Uhlí významně prodražuje cena emisních povolenek. Server předestřel modelový příklad, v němž zdůraznil, že aktuální cena povolenky je 56 eur za MWh. Celková cena na rok 2026 se odhaduje v rozmezí 72 až 77 eur. Burzovní cena elektřiny na rok 2027 už je ale jen 72 eur, z čehož je patrné, že se další provoz uhelných elektráren přestane vyplácet.

„Přesně, jak jsme vám říkali. Příští rok zavře uhelné elektrárny Tykač, další rok ČEZ. Následky si asi dokážete představit,“ poznamenal podcaster Michal Půr.

„Dobrá zpráva je, že německá média jako Bild už pravidelně upozorňují, že tamní vláda zakrývá skutečný stav věcí v energetice a zásadně nedává cenový výhled. Dělá to totiž i ta česká. Blíží se vypnutí uhelných elektráren (některých možná už letos) a náhradní zdroje neexistují, čísla chybí i v nové státní energetické koncepci, zejména pokud se týká jádra. A takhle bychom mohli pokračovat dál. Podle všech dostupných průzkumů přitom lidé očekávají hlavně energetickou bezpečnost a soběstačnost. A tu nedostanou,“ pokračoval v rozboru tématu.

Konec uhlí v Čechách?

Konec uhlí v Čechách?

Na rozdíl od Budinského a Michala Půra nenechal novinář Jakub Patočka na serveru Seznam zprávy na miliardáři Tykačovi nit suchou.

„Tenhle text serveru Seznam Zprávy působí jako neoznačená placená reklama oligarchy Tykače. Aneb jak v zásadě skvělou zprávu (uhlí by mohlo skončit už za rok) přerámovat jako hrozbu... (Jo, a na lepší twitter už lze přejít i bez pozvání,“ vypálil Patočka.

Konec uhlí v Čechách?

Má to ale háček. Česko pořád z uhlí vyrábí hodně elektřiny. V roce 2021 to bylo asi 40 procent, zatímco z jádra 36 procent. Z obnovitelných zdrojů to bylo 12 procent. Nabízí se tedy otázka, odkud budou Češi získávat elektrickou energii pro své domácnosti a české podniky na udržení výroby, pokud lidé jako Tykač tzv. zavřou krám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Patočka bude nejspíš patologický sadista, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedeus ex machina , 01.03.2024 10:33:50
Radovat se z neštěstí celého národa? Nebude li elektřina, nebude průmysl, zemědělství, potravinářství, stavebnictví, atd. Vrátíme se do doby neandertálské?

|  18 |  1

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …