Manažer napsal do novin, proč vůbec nemá cenu nutit bohaté přiznávat majetek

25.11.2013 9:31

Zástupci sociální demokracie a hnutí ANO se během povolebního vyjednávání předběžně dohodli, že v případě, že občan vlastní majetek nad dvacet milionů korun, bude muset podat majetkové přiznání. Podle ředitele digitální agentury Roberta Němce půjde ale v řadě případů o zbytečnou byrokracii, která ničemu nepomůže.

Manažer napsal do novin, proč vůbec nemá cenu nutit bohaté přiznávat majetek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Ve svém komentáři pro Lidové noviny pochybuje Robert Němec nad užitečností návrhu ČSSD a ANO, které se shodly na tom, že občané s majetkem nad dvacet milionů korun budou muset podávat majetková přiznání. Podle Němce s sebou toto nařízení ponese mnoho komplikací. "Co když budu každý rok bohatší o 500 tisíc korun? Seženu po 40 letech všechny doklady, jak jsem k majetku přišel?" ptá se například.

Jak snadno obejít nařízení

Ostatně, co je prý komu do toho, kolik kdo vlastní? Pokračuje autor komentáře. Co se týče majetkové účasti v nějaké společnosti, ta lze podle Němce snadno obejít. "Danou společnost prostě a jednoduše vlastnit nebudete. Českou společnost bude vlastnit společnost v Belize. Společnost v Belize oficiálně vlastní nějaký John Smith z pláže," popisuje Němec jednu z možností, jak lze z povinnosti podávat majetkové přiznání vyklouznout.

"Pojďme zpět k těm, kteří budou muset vynakládat peníze, i když je nemají. Někteří mí přátelé protočí přes své firmy desítky i stovky milionů korun ročně. Protože nemají vysoké marže a provoz společnosti stojí hodně (žádná daňová optimalizace), mají na účtu několik set tisíc korun. Ale platit za ocenění společnosti budou," podotýká závěrem Robert Němec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…