Mandátový výbor opět projedná žádost o vydání Babiše a Faltýnka

30.08.2017 6:49

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se dnes odpoledne sejde, aby se opět zabýval policejní žádostí o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a jeho prvního místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci na projekt Čapí hnízdo. Babiš by se měl dnešního jednání zúčastnit, pozván je i Faltýnek. Pozváni jsou také zástupci policie a státního zastupitelství.

Mandátový výbor opět projedná žádost o vydání Babiše a Faltýnka
Foto: David Hora
Popisek: Andrej Babiš

Faltýnek a Babiš čelí trestnímu oznámení v souvislosti s Farmou Čapí hnízdo od sklonku roku 2015. Firma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do holdingu Agrofert, který Babiš tehdy vlastnil. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu.

Babiš označil policejní žádost už dřív za snahu politického systému zlikvidovat ho a ovlivnit říjnové parlamentní volby. Kauza je podle něj vylhaná.

Výbor dnes zřejmě své doporučení poslancům, jak hlasovat o vydání obou politiků, ještě nevydá a pravděpodobně se kvůli tomuto bodu ještě sejde. Sněmovní organizační výbor navrhl, aby Sněmovna o vydání Babiše s Faltýnkem hlasovala ve středu 6. září.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…