Mandátový výbor se kvůli vydání Nečase sejde příští středu

12.07.2013 9:46

Sněmovní mandátový a imunitní výbor se bude zabývat žádostí státního zástupce o vydání expremiéra Petra Nečase k trestnímu stíhání příští středu 17. července od devíti hodin ráno.

Mandátový výbor se kvůli vydání Nečase sejde příští středu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér v demisi Petr Nečas

Vyplývá to z pozvánky na jednání výboru, která je k dispozici na webových stránkách sněmovny. Z dosavadních informací se zdá zřejmé, že výbor o svém doporučení nerozhodne a spíš si vyžádá další podklady od policie.

Nečas korupci popírá

Státní zástupce chce Nečase stíhat kvůli úplatkářství a zneužití pravomoci. Souvisí to s kauzou Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové a údajné politické korupce. Nečas podle policie slíbil trojici tehdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí. Expremiér ale tvrdí, že žádná dohoda o rezignaci rebelujících poslanců ODS na jejich poslanecké mandáty výměnou za jiné funkce uzavřena nebyla.

Jde o první případ, kdy policie žádá o vydání předsedy vlády ke stíhání. Právě dnes po poledni jde Nečas v této k věci na policii k výslechu. Výbor bude jednat o Nečasovi hodinu před tím, než začne schůze sněmovny, na níž budou poslanci vůbec poprvé rozhodovat o svém rozpuštění. Pokud by návrh schválili, pak by sněmovnu rozpustil prezident Miloš Zeman a do dvou měsíců by se musely konat nové volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…