Manifestace žen vzbudila rozruch: Ovčáček se vysmál Kerrymu, Peszynski nazval Trumpa prasetem a pohádal se s diskutérem

22.01.2017 9:21

Manifestací za práva žen a demonstrací proti novému prezidentovi USA Donaldu Trumpovi se v mnoha místech světa zúčastnil více než milion lidí, předně samozřejmě žen. Událost okomentoval nejen občanský aktivista Tomáš Peszynski, ale i hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Manifestace žen vzbudila rozruch: Ovčáček se vysmál Kerrymu, Peszynski nazval Trumpa prasetem a pohádal se s diskutérem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

Manifestace v centru Washingtonu před budovou Kongresu USA, jež byla zaměřena na práva žen, se účastnily statisíce lidí. I když se konala den po zvolení Trumpa prezidentem, nebyla označována za protest proti nové hlavě státu. Měla však mimo jiné nové americké vládě a zákonodárcům připomenout, aby se zasadili o všeobecnou rovnost žen.

„Mimořádná žena: K pochodu žen ve Washingtonu se připojil i odstupující šéf americké diplomacie John Kerry,“ ironicky okomentoval účast šéfa diplomacie Obamovy administrativy mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Peszynski fandil, Tabery ohromen

„Musím říct, že rozsah demonstrací a v tolika městech je dechberoucí. Asi jsem nikdy nic takového neviděl,“ podotkl také šéfredaktor Respektu Erik Tabery. 

„Jsem přirozeně konzervativní, ne politicky, ale při slově gender se mi otevírá nůž v kapse, ale ruku na srdce:  Co jsme my chlapi předvedli v poslední době? Putina, Trumpa a Zemana... To jsou karikatury... Hele holky, všichni chlapi takoví nejsou. A třeba Merkelová je jasná hvězda... Tak ukažte, co umíte, holky, máte moji podporu,“ řekl v reakci na manifestace občanský aktivista Tomáš Peszynski. V dalším statusu pak dívkám poděkoval. 

„Povedlo se... Demonstrace proti Trumpovi byly nejen větší, ale zcela zastínily Trumpovu inauguraci. Dobrá věc se podařila. Díky holky,“ uvedl.

Dostal se však také do sporu s jedním diskutujícím, který podle jeho slov soudružky poslal do patřičných míst. „A co dělaly, když se Obama vykašlal na napadenou Ukrajinu? Když házel přes palubu věrného spojence Izrael, ve prospěch palestinských teroristů? Ať jdou třeba do pr..., soudružky,“ uvedl diskutér. To se však Peszynskému nelíbilo. „Co kdybyste šel do prdele vy, soudruhu? Obama se nevykašlal na Ukrajinu. To je lež a nesmysl. A já mám pocit, že Trump sere na Ukrajinu více než Obama, soudruhu. Takže klídek,“ uvedl aktivista. 

„A co jsi ty udělal, soudruhu, na pomoc Ukrajině? Jak víš, že nikdo z nich neudělal nic na pomoc Ukrajině? Je ale přeci přirozené, že se lidé starají o svou zemi než o tu cizí. U nás chodilo demonstrovat na podporu Ukrajiny jen pár desítek Pražáků. Kdežto proti Zemanovi chodí tisíce. Americká lumpenkavárna není o nic horší než ta naše,“ podotkl také Peszynski. 

Závěrem pak poznamenal, že ve slušné a normální společnosti by prase jako Trump nemohlo být nikdy zvoleno. „Dnešní akce na to jasně a správně upozorňují,“ podotkl.

Své k pochodům řekl také Andrew Stroehlein, mediální ředitel organizace Human Rights Watch v Bruselu. „Pochody žen po celém světě byly tak úžasné. Tak inspirativní. Miliony na ulicích ve stovkách měst. Ohromující,“ poznamenal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…