Manželé Clintonovi, seznamte se. Anebo snad raději ani ne. Nový film ukazuje prezidentskou kandidátku s chotěm opravdu nehezky

15.05.2016 8:08

Hillary Clintonová má nominaci demokratické strany téměř jistou. Nový dokument Petera Schweizera však může bývalé ministryni zahraničí cestu do Bílého domu zkomplikovat. Jeho tvůrce se zabývá údajnými finančními machinacemi nadace manželů Clintonových a zneužitím pravomoci veřejného činitele v době, kdy Clintonová působila v čele americké diplomacie.

Manželé Clintonovi, seznamte se. Anebo snad raději ani ne. Nový film ukazuje prezidentskou kandidátku s chotěm opravdu nehezky
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

Loni v květnu vydal Schweizer nejprve knihu, ve které poukazoval na skutečnost, že se manželům Clintonovým podařilo po odchodu Billa Clintona z Bílého domu v roce 2001 nashromáždit podezřelým způsobem přes dvě stě milionů dolarů. Tvůrce knihy a nyní i dokumentu obviňuje bývalého amerického prezidenta a jeho manželku z toho, že značné finanční prostředky získali díky tomu, že nerespektovali hranice mezi svými veřejnými funkcemi a vlastní nadací. Schweizer také tvrdí, že si manželé říkali o nadstandardní peníze za veřejné vystoupení a mnoho financí získali také od „jedinců pochybné pověsti“ z celého světa.

„Elity v mnoha těchto zemích bohatnou a Clintonovi také. Ovšem tyto peníze se vůbec nedostanou k obyčejným lidem. Clintonovi zradili své principy,“ tvrdí Schweizer, který v minulosti psal projevy exprezidentovi Georgi W. Bushovi. Producent dokumentu Stephen Bannon se zase podílel na tvorbě filmů oblíbených pravicových politiků. Mimo jiné mezi ně patří také dokumentární film „Ronald Reagan a jeho ranč“. Jak uvádí levicový britský deník The Guardian, Bannon i Schweizer přiznávají, že cílem jejich dokumentu je ovlivnit budoucí souboj o Bílý dům mezi Clintonovou a Trumpem ve prospěch republikánského kandidáta.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Dokument začíná záběrem na Hillary a Billa Clintonovi, kteří právě vysvětlují hlavní cíl své nadace. „Jde nám především o to, aby nikdo na světě nemusel strádat hlady,“ vysvětluje bývalá ministryně zahraničí a její manžel doplňuje, že oba usilují o něco, o co se předtím ještě nikdo nepokusil. Po těchto slovech ovšem následuje střih a zatímco manželé Clintonovi dále diskutují o aktivitách své nadace na africkém kontinentu, v popředí se objevuje lví smečka živící se právě antilopou. Stejně jako knihy také dokumentární film se zabývá především údajným střetem zájmů Hillary Clintonové v průběhu let 2009 až 2013, kdy působila v roli ministryně zahraničí.

Tvůrci kontroverzního dokumentu rovněž poukazují na skutečnost, že mezi roky 2001 až 2012 absolvoval Clinton třináct projevů, za které inkasoval půl milionů dolarů. Přitom jedenáct z nich se uskutečnilo v době, kdy jeho manželka působila v čele americké diplomacie. „Opakovaně jsme se přesvědčili, že Clintonovy doprovázejí při jakékoli jejich činnosti obrovské finanční částky. Není možné dojít k jinému závěru, než že tohoto systému se může účastnit jen ten, kdo platí,“ tvrdí se v dokumentu. Jak však britský deník upozorňuje, v knize ani dokumentu se neobjevují konkrétní důkazy, které by prokazovaly, že Clintonová coby ministryně zahraničí zneužívala svého postavení ve prospěch manžela nebo jejich nadace.

Absenci konkrétních důkazů připouští i samotný tvůrce dokumentu Schweizer. „Tak jistě, nedostali jsme se k e-mailům, kde by Clintonovi psali, že když dotyčný zaplatí, oni pro něj obstarají konkrétní protislužbu. Ovšem množství nashromážděných nepřímých důkazů poukazuje na vzorec chování a jednání, který by neměl být v tak vysoké politické funkci tolerován. Řekl bych, že ostatní politici a vysocí státní úředníci šli do vězení za mnohem méně, než se dopustili Clintonovi,“ cituje The Guardian Schweizera.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…