Marek Benda, Radek John a další promlouvají o solárním byznysu mezi politiky

31.07.2013 7:02

Jde o ranec peněz, říkají o solárním byznysu politici, ale současně jsou skeptičtí, jestli se policii a olomouckému vrchnímu státnímu zastupitelství podaří dokázat podvody solárním baronům, politickým lobbistům a politikům. Vyšetřovatelé se chtějí zaměřit na zvučná jména, které se kolem solárního byznysu pohybují, mluví se o expremiérech Mirku Topolánkovi a Jiřím Paroubkovi, lobbistech Marku Dalíkovi, Romanu Janouškovi nebo Ivo Rittigovi a řadě dalších.

Marek Benda, Radek John a další promlouvají o solárním byznysu mezi politiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Kdo v určitou dobu neměl podíl na fotovoltaice, nebyl in,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz i místopředseda KSČM, poslanec Jiří Dolejš, že lukrativní byznys přitahoval. Ale poslanci upozorňují, že samotné vlastnictví solární elektrárny není trestný čin, ani když jde o politika. Poslanci totiž smějí legálně podnikat a je logické, že si vyberou oblast, která dobře vynáší.

Všichni prý vědí, že Topolánek, Janoušek a další se na solárním byznysu přiživili

Bývalý šéf tajné služby generál Karel Randák nepochybuje, že v solárním byznysu figurují politici. „To, že se premiér Mirek Topolánek angažuje v solárním byznysu prostřednictvím Marka Dalíka, se obecně vědělo. Celá republika ví, že Topolánek, Janoušek, Rittig a podobní dokázali zmanipulovat solární byznys, a že se na něm přiživili,“ tvrdí Randák ParlamentnímListům.cz. Ale připouští, že nyní půjde o to získat důkazy.

Když jde o velký byznys, jsou všichni kamarádi. Zprava i zleva

Podle místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky se možné zapojení politiků do solárního byznysu nedá vyloučit, protože to byla výhodná záležitost. „Ale moc pochybuji, že by v tom byla jen ODS. Já žádnou solární elektrárnu nemám, nemám ponětí, jak je to u ostatních,“ prohlásil. Senátor za ODS upozornil, že záležitost s dotacemi do fotovoltaiky se datuje od vlády Bohuslava Sobotky, přes Mirka Topolánka.

„Ani Fischerova vláda, která měla radikálně omezit státní dotaci za solární energii, nic neudělala,“ řekl ParlamentnímListům.cz Přemysl Sobotka. Také generál Randák potvrzuje, že je nesmysl tvrdit, že si na solárním byznysu přivydělali jen lidi z pravicové části politického spektra. „Na tom si přivydělávají všichni, pravice i levice. Jakmile jde o velký byznys, tak jsou všichni velcí kamarádi a dokáží se domluvit,“ poznamenal.

Marek Benda žalobci Ivo Ištvanovi a jeho hochům nevěří

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda prohlásil, že vyšetřování podezřelých obchodů v solární energetice mu nevadí, ale olomouckému vrchnímu státnímu zástupci Ivo Ištvanovi a „jeho hochům“ prostě nevěří. „Myslím, že v kauze, kvůli které padla vláda, nešlo o žádnou bitvu s kmotry, šlo jen o snahu sesadit tuto vládu,“ konstatoval Benda.

Na to, že detektivové sbírají informace o možných solárních aktivitách různých v minulosti i současnosti politicky aktivních osob, ovšem poslanci Benda i Dolejš upozorňují, že ani vlastnictví nebo spoluvlastnictví fotovoltaické elektrárny není trestný čin. „Těžko můžeme pokládat za trestné, když je někdo majitelem solární elektrárny. Ať už je to státem dotované nebo nedotované, být majitelem čehokoliv s výjimkou třeba nebezpečných střelných zbraní a drog není trestným činem,“ říká Marek Benda. Zákonodárci na rozdíl od státních zaměstnanců mohou podnikat, zákon jim to nezakazuje.

Vlastnictví solární elektrárny není trestné

Samotná aktivita politiků v solárním byznysu není trestná, zdůraznil i komunistický poslanec Jiří Dolejš. „Kdo v určitou dobu neměl podíl na fotovoltaice, nebyl in. A týkalo se to i politiků, zejména těch, kteří byli pověření státem vykonávat určité funkce v energetických společnostech,“ potvrdil. Není podle něj problém tato fakta zjistit, ale je otázka, do jaké míry by šlo o střet zájmů, do jaké míry by se jednalo o věci, které mají kriminální povahu. Pokud se někdo choval v rozporu s platnými zákony, pokud se neoprávněně obohatil tím, že konal ve svůj prospěch, když měl konat pro veřejné blaho, je věcí orgánů činných v trestním řízení.

Ale energetika je podle Dolejše strategicky klíčová a objemově významná, točí se v ní obrovské peníze, takže všichni, kteří se pohybují v ekonomice, bývalí i budoucí ministři průmyslu, se prý kolem toho „motají“. „Je logické, že lidé, kteří podnikají ve velkém, věnují se světu korporací, se k tomuto podnikání dostanou, pomáhají vytvářet určitá rozhodnutí, připravují pro ně podklady. Nemůžeme chtít, aby to bylo jinak. Je otázka, jestli dokážeme prohlédnout, jestli nedošlo k nějakému nezákonnému propojení,“ vysvětlil komunistický expert na ekonomiku. Největším hráčem v solárním byznysu je totiž polostátní společnost ČEZ.

„Není tím, kdo by byl lídrem, pokud jde o obnovitelné zdroje, ale dobře si spočítali, že když je to perspektivní a bohatě dotované, vyplatí se do toho jít,“ míní Jiří Dolejš.

Podnikatelé se chovají racionálně, využívají systémové chyby

Účastníci na trhu se podle Jiřího Dolejše chovají ze svého pohledu racionálně a využijí každé mezery v zákoně. „To byla vada systému, můžeme si stěžovat na systém,“ řekl komunistický ekonomický expert na velmi štědré státní dotace do fotovoltaiky. Povinností politiků není podle něj „hrát si na policajty“, ale nedopustit, aby se podobné systémové selhání mohlo opakovat. „Vydělávání na úkor státu nemusí skončit fotovoltaikou, protože existují i další podporované systémy, v poslední době se mluví o biometanu a dalších podobných energetických zdrojích, i když v menších objemech.  Ta možnost může i v budoucnu vzniknout, proto je třeba myslet na kvalitní a kontrolovatelný systém,“ dodal Dolejš. Ale solární byznys byl prý mimořádný svým objemem.

Radek John: Je třeba odkrýt, kdo dostává veřejné peníze

Podle poslance Věcí veřejných Radka Johna je třeba odkrýt, kdo dostává veřejné peníze. „Kmotři, kteří se tohoto byznysu zmocnili, jsou skryti za anonymními akciemi. Je třeba se dozvědět, jestli ti, kteří na tom vydělávají, neměli napojení do Parlamentu a jestli členové Parlamentu nezdržovali omezení dotace, aby dali kmotrům vydělat. Policie by měla jednodušší práci, kdyby vládní koalice opravdu zrušila anonymní akcie a neudělala takovou fintu, která znamená, že se úplně nezrušily,“ kritizuje chování svých bývalých koaličních partnerů Radek John. A dodává, že když se touto kauzou zabýval, zjistil, že šéf podvýboru pro energetiku byl současně v představenstvu firmy, která stavěla solární elektrárny.

Vedení sněmovny podle Johna zdržovalo omezení dotací

Věci veřejné kritizují především to, že Parlament nekonal, když vláda poslala na počátku roku 2009 zákon, který omezoval podporu solárním elektrárnám, a žádala, aby byl schválen v prvním čtení.

„Vedení tehdejšího Parlamentu to nezařadilo do programu, nedělali nic až do roku 2010, aby ti, kdo vydělávájí na 'solárkách', měli ten velký kšeft až do roku 2010,“ obviňuje vedení sněmovny John. Tady je podle něj třeba hledat trestněprávní odpovědnost.

„Je třeba zveřejnit, kdo je příjemcem veřejných peněz. A od nich ty stopy mohou vést k některým poslancům, kteří byli v roce 2009 ve sněmovně a možná se podíleli, vědomě aktivně a za úplatu, na zdržení zákona, ale někteří to možná udělali z hlouposti nebo na něčí radu. A teď nás to stojí stovky miliard korun,“ řekl ParlamentnímListům.cz John. Doklady o zdržování návrhu zákona podle něj v Parlamentu jsou a dají se dohledat. „Klíčové je zrušit anonymní akcie, abychom věděli, kdo za tím stojí,“ je přesvědčen poslanec Věcí veřejných. Po internetu běhají seznamy, kdo vlastní solární elektrárny, jsou mezi nimi jména významných politiků. „Je třeba vědět, jestli je to pravda,“ dodává politik a novinář.

Státní subvence by měly dostávat jen firmy s jasnou vlastnickou strukturou

Také předsedkyně ERÚ Alena Vitásková požaduje, aby státní subvence dostávaly jen firmy s jasnou vlastnickou strukturou. Byli by pro i pravicoví poslanci? „Myslím, že je to možné, a také o tom ve sněmovně do jisté míry panovala shoda, aby ti, kteří přijímají státní dotace, rozkryli majetkové struktury,“ připustil šéf klubu poslanců ODS Marek Benda. Ale nejprve se musí přijmout zákon a stanovit nějaká lhůta pro jeho naplnění. „Taková dohoda s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou byla, aby se některé majetkové struktury rozkryly,“ tvrdí Benda.

Je třeba vytáhnout důkazy, které obstojí při soudním řízení

Někteří politici neskrývají pochyby, že bude možné všechny podvody dokázat. Podle Jiřího Dolejše bude snadnější dokázat podvody s dodávkami nereálného množství energie nebo případy, kdy vlastníci solárních elektráren získali licenci díky falešným revizním zprávám, antidatovaným rozhodnutím, protože Energetický regulační úřad, který podal podnět policii, předává detektivům potřebné dokumenty. „Tam je to jasné, dokonce i adresné na bývalé vedení ERÚ,“ potvrzuje poslanec KSČM Jiří Dolejš. Ale jinak je skeptický, pokud začne policie vyšetřovat vazby politiků a lobbistů po tolika letech. „Zavání to trochu politickým gestem, protože všichni vědí, že to byl velký ranec a že veřejnost chce, aby se to vyšetřovalo, takže ti, kteří mluví jménem těchto orgánů, sdělí, že se i tomuto budou věnovat. Ale záleží na tom, kolik podnětů mají nashromážděných,“ soudí  levicový poslanec. Netroufne si odhadnout, jestli po takové době bude policie schopna vytáhnout důkazy, které budou použitelné při soudním řízení.

Podle generála Randáka BIS nedělala, co dělat má

I podle bývalého šéfa tajné služby generála Karla Randáka jde teď o to získat potřebné důkazy, aby se zjistilo, kam přišly peníze, které se vytáhly a stále vytahují ze státu. Ale podle něj měla být první, kdo přijde na podvody ve věci, která ovlivňuje ekonomické zájmy České republiky, Bezpečnostní a informační služba. A pokud o solárních podvodech věděla, měla podat zprávu nejen premiérovi a vládě, ale pokud zjistila nějaký trestný čin, i policii. Randák je přesvědčen, že policii BIS určitě neinformovala. „Tajné služby nemají povinnost podávat trestní oznámení, to si nepleťte se Státní bezpečností,“ nesouhlasí s generálem Randákem poslanec ODS Marek Benda. Úkolem tajných služeb je informovat příslušné orgány, ale určitě nepodávají trestní oznámení. „To bychom je mohli okamžitě odtajnit. Takhle tajné služby nikde na světě fungovat nemohou,“ vysvětlil šéf poslanců ODS.

Mluvčí BIS: Pokud jsou ohroženy ekonomické zájmy státu, neujde to naší pozornosti

Mluvčí BIS Jan Šubert ujistil ParlamentníListy.cz, že „pokud jsou někde ohroženy ekonomické zájmy státu, takové aktivity neujdou naší pozornosti“. „Když služba získá informace, o nichž se domnívá, že by je adresáti měli znát, tak je poskytne,“ uvedl. A protože služba poskytuje informace premiérovi, vládě a prezidentovi písemně, může si následující kabinet nebo prezident zjistit, co v této věci BIS poskytla. Ale prezident nebo vláda jako celek může zadávat tajné službě i konkrétní úkoly. „Veškerá komunikace, která je mezi námi a adresáty, je v utajeném režimu,“ dodává Šubert.

I když BIS skutečně nepodává trestní oznámení, pokud přijde na nezákonnou činnost, protože jde o veřejný akt, z kterého by se dalo odečíst, že se tím BIS zabývá, což by paralyzovalo její činnost, ale dává podnět policii. „Když služba při zpravodajské práci narazí na něco, co má charakter trestněprávní, kde je trestní delikt, předává to policii. My nemáme vyšetřovací pravomoci, proto informace předáváme policii, aby se tím dál zabývala,“ vysvětlil mluvčí BIS.

S informací BIS se musí dál pracovat

Poslanec Jiří Dolejš potvrzuje, že BIS nějaké informace o solárním byznysu skutečně uvedla. „Matně si vybavuji, že v nějaké analýze BIS se objevilo, jací lidé mají v těchto aktivitách podíl. BIS upozorňovala na to, jak široce je to rozprostřeno i mezi politiky. Ale to je informace, se kterou se musí dál naložit, sama o sobě neindikuje trestný čin, indikovala spíš to, jak široce je zneužívání systému rozšířené,“ konstatoval Dolejš, že tajná služba nepochybila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…