Marek Benda: To je nesmysl, že se nedostaneme do sněmovny. Ale kdyby ne, umíme se o sebe postarat

17.10.2013 7:34

ODS se stále propadá žebříčkem preferencí, a poté co se její postup do sněmovny dostal na hranici statistické chyby, je zcela legitimní otázka, co by dosavadní premiant české pravice dělal, pokud by se do sněmovny nedostal. Straníci si to však odmítají připustit. Známý dlouholetý poslanec Marek Benda prohlašuje takovou situaci za absolutně nesmyslnou, ale nemá obavy, že by se členové ODS nedokázali o sebe postarat.

Marek Benda: To je nesmysl, že se nedostaneme do sněmovny. Ale kdyby ne, umíme se o sebe postarat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Nejnovější průzkum posunul občanské demokraty na samotnou hranu volitelnosti, členové strany však navenek zůstávají v klidu. Senátor Jaroslav Kubera uvedl, že konečné výsledky bývají v případě ODS vždy lepší než průzkumy, a věří v zisk 12 až 13 procent. Marek Benda, jeden ze služebně nejstarších poslanců, svůj odhad neuvedl, ale nevěří, že by se mohlo stát, že by strana ze sněmovny vypadla.

„Představa, že bychom nedostali pět procent, není pouze nereálná, je to prostě nesmysl,“ uvedl Benda pro server Lidovky.cz. V hypotetické rovině si však myslí, že členové strany by se s takovou situací dokázali vyrovnat. „Jsme stranou lidí, kteří se o sebe umí postarat,“ ujišťuje poslanec.

Jiní však připouštějí, že ODS by v takovém případě měla velký problém. Přišla by o veškerý vliv, který měla, a navíc by její lidé museli vyklidit pozice ve státních firmách. Kromě toho by se citelně snížil státní příspěvek na chod strany, se kterým ODS počítala a dokonce si s tímto vědomím brala na volební kampaň úvěry.

Ve štábu ODS se prý navzdory proklamovanému optimismu pracuje na všech možných scénářích. Mluví se i o stěhování z honosného Polygon House na Pankráci, kde sídlí stranická centrála. Kromě toho by strana nejspíš musela prodávat nemovitosti, které vlastní v regionech. Vzorem by jim mohli být lidovci, kteří po vypadnutí ze sněmovny v roce 2010 osekali náklady na provoz a propustili dvě třetiny zaměstnanců sekretariátu.

Členové ODS by vypadnutí ze sněmovny nejspíš citelně pocítili na tom, že by ztratili lukrativní pozice ve státních podnicích. Během sedmi let se v jejich orgánech mělo vystřídat 24 zástupců této strany, což je suverénně nejvíce ze všech stran. Marek Benda však z tohoto obavy nemá, protože podle něj už beztak všechny vyházela současná Rusnokova vláda. „Nynější vláda se chová absolutně nepřátelsky. Spousta lidí už byla odejita a musela si něco najít,“ říká exposlanec pro Lidovky.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…