Marek Benda a Petr Gazdík se mračí: Rusnokova vláda bude plná komunistů

28.06.2013 8:52

Spíše než vládu odborníků může Rusnokova vláda připomínat kandidátku předlistopadových komunistů. Píší to Lidové noviny. Tento názor zastává například Marek Benda z ODS nebo Petr Gazdík z TOP 09.

Marek Benda a Petr Gazdík se mračí: Rusnokova vláda bude plná komunistů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Koalice nyní dává hlasitě najevo, že jí vadí, že by exekutivu obsadili lidé, kteří za minulého režimu byli v KSČ. „Rozčiluje mě to. Opakuje se tu notoricky známý problém lidí okolo Miloše Zemana. I v té jeho první vládě byla řada bývalých komunistů,“ řekl Lidovým novinám šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda. „Spojenectví osob, které s nostalgií vzpomínají na minulý režim a zvolili Zemana prezidentem, tak trvají,“ dodává Benda.

Podle Lidových novin vyslovil podobný názor také předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík. „Jestli platí, že odborník je ten, kdo byl komunista, tak nás to velmi straší,“ řekl.

Rusnok žádný problém nevidí

Lidové noviny pak ukazují na ty, kteří vlastnili stranickou legitimaci. Byl mezi nimi například možný ministr dopravy Jaromír Schiling nebo Jan Kohout, kterého by Jiří Rusnok chtěll na místo ministra zahraničních věcí. V KSČ byl také Vlastimil Picek, který pravděpodobně zůstane ministrem obrany i v novém kabinetu. Lidové noviny uvádějí, že Martin Pecina byl zase členem Socialistického svazu mládeže a Rusnok byl v roce 1989 kandidátem KSČ.

Rusnok prý na tom nic špatného nevidí. „Není to žádný problém," tvrdí. Lidové noviny však poukazují na to, že ve sněmovně bude mít Rusnokova vláda právě kvůli komunistické minulosti členů problém. „Je absolutně nepřijatelné, aby bývalí členové KSČ byli ve vládě. Totalitní režim není svobodný. Nemůžeme na to zapomenout, nebo v něm budou žít znovu i naše děti,“ tvrdí poslankyně ODS Lenka Kohoutová.

S Lidovými novinami si můžeme zrekapitulovat, kdo už přislíbil účast v novém kabinetu. Na Ministerstvo vnitra půjde Martin Pecina a na Ministerstvo spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Ministerstvo zemědělství bude spravovat šéf Potravinářské komory Miroslav Toman.

Své rozhodnutí ještě Jiřímu Rusnokovi nesdělili například Jan Kohout, Vlastimil Picek nebo Martin Holcát. Podle Lidovek.cz právě Martin Holcát nejlépe splňuje představu odborníka. V Rusnokově vládě by mohl zastávat funkci ministra zdravotnictví. Holcát, který je nyní náměstkem v nemocnici v Motole, prý v sobě spojuje kvality špičkového lékaře i úspěšného manažera.


 

reklama

autor: dkr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …