Marek Benda je zděšen: Půjdu držet na protest před úřad vlády hladovku

01.09.2016 8:35

„Velký bratr“ bude pravděpodobně zase o něco mocnější. Ministerstvo vnitra, vedené Milanem Chovancem (ČSSD), navrhuje, jak využít např. odposlechy tajných služeb v trestním řízení. Dnes to není možné a vnitro to chce ve jménu boje s terorismem změnit. Informuje o tom deník Právo. Poslanec Marek Benda z ODS je zděšen.

Marek Benda je zděšen: Půjdu držet na protest před úřad vlády hladovku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

„Orgány činné v trestním řízení musí mít nástroje k tomu, aby mohly postihovat všechny formy trestné činnosti, které se v souvislosti s novými hrozbami vyskytují,“ zdůvodnilo vnitro vládě svůj návrh, v němž žádá, aby zjištění tajných služeb mohla být napříště efektivně použita v boji se zločinem.

Konečný verdikt k nápadu Chovancova ministerstva musí vynést poslanci, ale ne všichni jsou předestřeným nápadem právě nadšeni. Ba naopak. Kupříkladu Marek Benda z ODS je přímo zděšen. „Taková změna nepřichází v úvahu,“ řekl Právu. „Pokud by takový návrh přišel, tak bych – řečeno podle vzoru exprezidenta Klause – držel na protest před úřadem vlády hladovku,“ doplnil. Proč je tak striktně proti? Je přesvědčen, že odposlechy se často používají „na blbosti“.

K opatrnosti nabádá také šéf sněmovního výboru a člen komise pro kontrolu BIS Jeroným Tejc (ČSSD). Smysl navrhovaného opatření chápe. Pokud se tajné služby dozvědí o přípravách teroristického útoku, je jen správné, aby tyto informace mohl později využít soud. I Tejc se však bojí, že za boj s terorismem lze schovat leccos. „Nevylučuji debatu v případě boje s terorismem, ale víme, že pod to se dá schovat spousta věcí, a bojím se zneužití,“ řekl. Pokud by byly tajné služby tímto způsobem posíleny, měly by být podle Tejce podrobeny důslednější kontrole.

K opatrnosti nabádá i pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Nápad českého ministerstva vnitra není v dalších státech EU úplně standardní. Pokud by takto pořízené důkazy mohly pomoct v udržení celistvosti republiky nebo v boji s terorismem, lze o tom diskutovat. Bradáčová však kategoricky vylučuje, že by se nápad ministerstva vnitra mohl uplatnit ve všech trestních případech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…