Marek Benda ještě jednou: Já nejsem Charlie, nechápu, co to má vůbec být

13.01.2015 22:55

Teolog Tomáš Halík, obvykle prezentovaný za autoritu, se dostal pod nezvyklou palbu kritiky za svůj výrok, že časopis Charlie Hebdo, celým světem oplakávaný po teroristickém útoku na redakci, vytváří obrázky, které mu připomínají antisemitské karikatury. Svůj postoj přišel vysvětlovat do Událostí, komentářů ČT.

Marek Benda ještě jednou: Já nejsem Charlie, nechápu, co to má vůbec být
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mši při příležitosti výročí čtvrtstoletí od listopadové revoluce sloužil v kostele Nejsvětějšího Salvátora Tomáš Halík

"Já samozřejmě nesouhlasím s tím teroristickým činem, nemám nic proti tomu, aby ten časopis vycházel,“ zdůraznil Halík. "Nesouhasím ale s tím, aby byl symbolem svobody,“ dodal.

Náboženství podle něj potřebuje humor. Například papež Jan Pavel druhý byl podle něj známým vtipálkem a jeho glosy a historky jsou dodnes známé.

"Jenže tohle není humor. Když je tam zobrazena Svatá trojice, jak souloží, nebo panna Marie rodící dítě s prasečím rypákem, tak nevím, jestli je to vtipné,“ ohradil se teolog. "Ctím svobodu, ale cítím povinnost říci, že je to nevkusné. Když to neřeknou ti autoři, tak jim to musí připomenout někdo jiný,“ uzavřel Halík.

Ve studiu se slova ujal sociální demokrat Jeroným Tejc: "S panem Halíkem ne vždy souhlasím, ale tady rozumím tomu, co říká. Neměli bychom ten časopis brát jako něco, co máme teď následovat.“ Časopis je podle něj ukázkou svobody slova, co se stalo v jeho redakci, je tragédie, ale je otázkou, zda bychom kvůli tomu měli nekriticky obdivovat jeho produkci. Na dotaz moderátora, zda se cítí jako Charlie, tedy odpověděl negativně.

"Já také nejsem Charlie, a vlastně jsem dodnes nepochopil, co se tím sloganem chce říct,“ připojil se Marek Benda. On prý hájí svobodu slova, ale odmítá si kvůli tomu brát za vzor časopis, který uráží.

Pak se zamyslel nad tím, jak tomu čelit. "Tohle nemá určovat stát, to má určovat slušná společnost. Časopis, který je za hranou, by si lidé měli přestat kupovat, aby zkrachoval. Podobné je to prý třeba s pornografií, kterou člověk, pokud si ji náhodou koupí, musí cudně schovávat,“ odpozoroval Benda.

"Já na rozdíl od kolegů jsem Charlie,“ ujistil Marek Černoch. "Nejsem příznivcem jakéhokoliv urážení, ale myslím, že pokud kdokoliv použije takovéto metody k tomu, aby si vyřídil účty, tak tady je něco špatně,“ vysvětlil svůj postoj s tím, že argumentům kolegů rozumí.

Pak si vzal ještě jednou slovo Tomáš Halík: "Jestliže říkám ne teroristům, tak to neznamená, že říkám ano této neslušnosti. Jsou to dva extrémy a mezi nimi jsou slušní lidé,“ uvedl. A slušní lidé podle něj musí rozlišovat kulturu a nekulturu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…