Marek Benda o Babišovi: Agent a kolaborant, pak leštič klik. A pokud jde o to řízení firem...

19.10.2013 19:15

Bývalý poslanec ODS Marek Benda ve svém vyjádření, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici, varuje v souvislosti s narůstajícími preferencemi hnutí ANO před jeho lídrem Andrejem Babišem. "Nikdo není nepopsaný list papíru. Ani Andrej Babiš, sám sebe vydávající za spasitele české politiky. Co o něm vlastně víme, kromě toho, že je úspěšným miliardářem?" ptá se Benda.

Marek Benda o Babišovi: Agent a kolaborant, pak leštič klik. A pokud jde o to řízení firem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Politik ODS Marek Benda nepochybuje o tom, že byl Andrej Babiš agentem Státní bezpečnosti. To, že jeho svazek byl skartován, prý navíc svědčí o tom, že byl až do poslední chvíle aktivním tajným spolupracovníkem, protože právě "živé" svazky se ničily jako první. Babiš se tak prý této kapitoly svého života bát nemusí, rozhodl se dokonce soudit se slovenským Ústavem paměti národa.

Celý text Marka Bendy ZDE

"Vlastizrádná kolaborace se zločineckou organizací, plnící vůli okupantů, nepochybně vypovídá o ochotě člověka zaprodat svoji duši ďáblu za materiální výhody, o jeho schopnosti vnitřně si obhájit jakoukoliv levotu, pokud mu přinese osobní výhody. A to pro vrcholného politika jako představitele mocenské elity jistě není dobré vysvědčení," píše Benda.

Babiš se přisaje na státní dotace

Andrej Babiš je úspěšným podnikatelem a majitelem zemědělského koncernu Agrofert. Podle Bendy se ale většina jeho veřejně známého podnikání neodehrává na volném trhu, ale jeho doménou je prý trh regulovaný a státem dotovaný. "Jako ryba ve vodě se cítí tam, kde je možno přisávat se na státní dotace, zdroje, kde mu k zisku majetků pomáhá leštění klik a kamarádíčkování se s politiky," nebere si servítky politik ODS.

Stát nemůže fungovat jako firma

Benda ztrhal také jedno z Babišových hlavních hesel, že stát lze řídit jako firmu. Podle Bendy to jednoduše není možné. "Stát nikdy nemůže fungovat jako firma, protože jeho úkoly jsou jiné. Z hlediska Babišovy podnikatelské praxe to má navíc jeden pikantní háček. Podle mých informací neumí s žádnými firmami normálně spolupracovat a vždy jen směřuje k jejich pohlcení," prozrazuje Benda.

Důležité je podle politika také to, že Babiš kandiduje v čele hnutí, nikoli strany, hrozí proto podle něj nekonzistentnost postojů a názorů. "Velké strany mají s každým kompromisem či ústupkem koaličním partnerům problémy, protože ho obtížně obhajují před svou členskou základnou. Hnutí mohou měnit názor podle toho, jak se jejich lídr vyspí. A rána mohou být smutnější než večer," uzavírá své varování Marek Benda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…