Marek Benda se v ČT v jisté věci zastal Ratha. A vzpomněl na kauzu svého otce

19.05.2015 22:44

Marek Benda z ODS v České televizi hájil Davida Ratha. Není prý možné krátit obžalované osoby v jejich právech. O něco takového se prý pokoušeli už komunisté, když za minulého režimu soudili jeho tatínka, a rozhodně to nebylo správné. Pokud se nám snad zdá, že David Rath obstruuje, má razantně zasáhnout soudce. Europoslanec Jiří Pospíšil za TOP 09 ale volal po změně zákona.

Marek Benda se v ČT v jisté věci zastal Ratha. A vzpomněl na kauzu svého otce
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Souzený David Rath rozpoutal další kolo právnické války tím, že se zbavil svých současných advokátů a hledá jiné. Soud mu sice přidělil jednoho úředně, ale Rath ho může odmítnout. Co bude s Rathovou kauzou dál? O tom v úterních Událostech, komentářích České televize diskutovali poslanci Marek Benda (ODS), Jeroným Tejc (ČSSD) a europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09).

Tejc konstatoval, že každý klient má právo na výměnu advokáta. Pokud ale soud dojde k názoru, že je tím zneužíván fungující systém, může proti tomu zasáhnout. V tom mu dali za pravdu i Pospíšil a Benda. Tejc ovšem také dodal, že je otázka, zda obstruoval David Rath nebo advokáti.

„Soudce je pánem toho procesu,“ zdůraznil Benda. Podle jeho názoru se proto musíme spolehnout na to, že soudce bude stejně aktivní, jako je David Rath. „Já pamatuju, že ještě za minulého režimu, kdy soudili mého tatínka, tak mu přidělili advokáta „k ničemu“ a bylo lepší ho odvolat. Tatínek to udělal a hájil se sám. Takže dnes nemůžeme nikomu říkat, jednou jsi si vybral a hotovo,“ prohlásil Benda.

„My se pořád snažíme každou situaci řešit tím, že přijmeme novelu zákona, ale devadesát procent věcí by se vyřešilo, pokud bychom nechali věci plynout,“ dodal. Soudce prostě v jistém okamžiku má říci „dost“. Rozhodně bychom neměli krátit na právech obžalované, pokud máme něco změnit, tak je to podle Bendy délka přípravného řízení, které je v rukou státních zástupců. Už na právnických fakultách se prý učí, že je důležité, aby za zločin přišel trest a aby přišel co nejdříve.

Podle Tejce Rathův počin může soud prodloužit tak o tři týdny a s ohledem na to, že celá kauza trvá už tři roky, to není nijak zásadní prodloužení procesu, které by si vyžádalo změnu zákona. Podle Pospíšila je ale změna zákonů na místě, nikoli kvůli Rathovi, ale obecně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…