Marek Benda se zamyslel, jak pomoci českým vězňům. Do převýchovy by se měly více zapojit neziskové organizace

19.08.2019 19:14

Marek Benda se zamyslel nad tím, jak by se měl změnit systém trestání vězňů. Současný model se mu z ekonomického hlediska jeví jako ekonomicky šílený. Poprvé trestaným odsouzeným by prý zkrátil trest a do věznic by poslal lidi z neziskových organizací. V určitých případech by pak prý byl pro znovuzavedení trestu smrti. Ve kterých? Přesvědčte se sami...

Marek Benda se zamyslel, jak pomoci českým vězňům. Do převýchovy by se měly více zapojit neziskové organizace
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Poslanec Marek Benda (ODS) si prý prohlédl celou řadu českých a moravských věznic a domnívá se, že zejména u poprvé trestaných osob by bylo záhodno zkrátit dobu jejich pobytu ve vězení. Pár měsíců za mřížemi je prý i tak dost vyděsí, rozmyslí si, jestli se jim vyplatí své zločinné chování někdy zopakovat. Kratší pobyt za mřížemi bude mít podle Bendy ještě jeden pozitivní efekt, pravděpodobně se během něj nestihnou zpřetrhat sociální a pracovní vazby odsouzených.

Problém s českými vězni je prý právě v tom, že své zločiny často opakují a za mříže se vracejí. Aby se podařilo recidivu omezit, je podle Bendy třeba zapojit neziskové organizace, které mohou vězňům pomoct v získání návyků k plnění svých vlastních povinností, jako je např. placení sociálního a zdravotního pojištění a tak podobně. V současné chvíli je to podle Bendy nastaveno tak, že vězni jsou do značné míry izolováni od světa a těžko si udrží návyky, které jiným lidem přijdou automatické, kupříkladu komunikace přes e-mail.

„Z ekonomického hlediska je výkon trestu také tím nejdražším způsobem, jak potrestat zločince. Vezmeme-li přepočítané náklady na jednoho vězně, které činí cca 330 tisíc korun ročně (rozpočet vězeňské služby dělený počtem osob ve výkonu trestu), tak uvěznění jedince, který třeba i v recidivě páchá trestnou činnost v řádu tisíců korun, je ekonomickým šílenstvím. Možná by v těchto případech zafungovala intervence ze strany terénních pracovníků různých spolků nebo samospráv. Zkusit se zaměřit na odstranění příčin, a ne až následků. Dát těm lidem motivaci k tomu nekrást, a naopak něco tvořit,“ napsal Benda v komentářři pro server Info.cz.

Stranou jeho pozornosti nezůstal ani trest smrti, který v minulosti relativně hojně využívali vůči svým občanům komunisté, ale poslední Československý a první český prezident Václav Havel prosadil jeho zrušení.

Benda prohlásil, že nikdy nebyl absolutním odpůrcem trestu smrti. Má např. za to, že dopadení teroristé, kteří mají na svědomí nějaký zvláště krvavý zločin, si takovýto trest zaslouží. „Nepokládám jej za trest, který má být ukládán za běžné trestné činy včetně vražd, ale v otázkách terorismu, válečných zločinů či profesionálních zabijáků mi vždy připadal jako spravedlivá alternativa,“ zdůraznil Benda.

Lze namítnout, že je to trest nezvratný, a dopustí-li se justice omylu, již ho nelze napravit, ale Benda má za to, že možnosti vyšetřovatelů opatřit důkazy došly už tak daleko, že možnost justičního omylu je minimální.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …