Marek Benda zúčtoval s islamisty slovy Margaret Thatcherové. S islamisty se prý mluvit nedá, je to levicový nesmysl

09.01.2015 18:58

Poslanec Marek Benda z ODS byl hostem Karolíny Koubové ve Dvaceti minutách Radiožurnálu a uvedl, že je přesvědčen, že nebezpečí útoku ze strany radikálních islamistů nám nehrozí. Mluvil však otevřeně o potřebě se postavit Islámskému státu, a to v krajním případě i vojensky.

Marek Benda zúčtoval s islamisty slovy Margaret Thatcherové. S islamisty se prý mluvit nedá, je to levicový nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Marek Benda zpochybnil existenci evropské společnosti jako celku. „Existují jen jednotlivé národy,“ tvrdí. A národy se podle něj stavěly k integraci různě. „Jsou země, které ji zvládaly, jiné ne,“ konstatuje a multikulturalismus označuje za „levicový nesmysl“. Francii řadí mezi státy, které problematiku integrace imigrantů nezvládly. „Ve francouzských městech jsou čtvrti, do kterých policie nevchází. To je fatální problém,“ zdůrazňuje. 

Jaké dopady budou mít útoky ve Francii na evropské společenství, se prý teprve ukáže. „To opravdu uvidíme, co z toho vyplyne pro evropskou společnost. Ale nic jako evropská společnost neexistuje. Jsou jednotlivé země a národy a ty se budou muset s tím vším vypořádat,“ míní Benda v parafrázi slavného výroku Margaret Thatcherové.

„My se jako Evropa můžeme bavit o tom, jak zabránit příchodu radikálního islámu ze severu Afriky. Jinak si to musí každá země vyřešit sama,“ míní Benda.

Bude muset řešit vnější hranice Schengenu

Zároveň vyjádřil názor, že Schengen nezanikne. „Mě by to strašně mrzelo, to je jedna z nesporných výhod, ale současně se ukazuje, že to přináší rizika. Společnost bude muset řešit vnější hranice Schengenu a problém s těmi, kteří už žijí uvnitř a mají třeba i občanství, ale přitom představují problém,“ tvrdí Benda.

K situaci, která se nyní ukázala ve Francii, podle Bendy vedla chybná politika západních států, která nabídla všem sociální dávky, aniž by museli někdy pracovat. „Celý den se probíhají v mikinách po sídlišti a vymýšlejí, co by mohli dělat. Vypalování aut, obchodů a restaurací zažila Francie už v minulosti,“ konstatoval s tím, že toto je jen další vývoj, který bude muset Francie řešit. „To, co se děje nyní ve Francii, si bude muset asi řešit každá země sama. To jsou chyby, které se udělaly před dvaceti, třiceti lety,“ míní poslanec.

Musíme se společně starat, jak odstranit hrozbu Islámského státu

Marek Benda zdůraznil, že celá Evropská unie by měla řešit hrozbu Islámského státu, který nepokrytě prohlašuje, že hodlá zabít každého nevěřícího. „Pak myslím, že je úkolem Evropy, aby tam třeba i vyrazila, nemůžeme se tvářit, že se nás to netýká,“ dodal. „My se máme podílet na řešení situace vzniku Islámského státu spolu s celou Evropou a musíme zastavit tyto snahy. Dialog s teroristy ani s Islámským státem není možný. Mám dojem, že je třeba se otevřeně angažovat, a to i vojensky. Protože vyhlásili, že každý, kdo nevyznává islám, má být zlikvidován. Pokud se tomu nepostavím, tak jim ustupuji,“ tvrdil odhodlaně v ČRo Benda.

„Ale jinak si situaci bude muset řešit každá země doma. Prosím vás, neopakujme chyby Západu, kde jsou ve městech celé čtvrti, které nejsou pod kontrolou státu,“ uváděl Benda s tím, že to nemůžeme dopustit.

Na to, jestli je možné žít spolu s muslimy v klidu a míru, Benda tvrdí, že jistě ano. „Mohou, určitě mohou. A jsou období v dějinách, kdy to tak bylo. I křesťanské minority dlouhodobě přežívaly v islámských oblastech. Teď je problém, že se islám leckde radikalizuje. A tomu je třeba se razantně postavit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…