Marek Dalík: Za pandury jsem nic nevzal, naopak mě ještě okradli

17.08.2016 7:11

Marek Dalík promluvil o tom, jak to bylo s údajným uplácením při nákupu vojenských transportérů Pandur. Kauza, kvůli které se nejbližší společník expremiéra Mirka Topolánka chystá na čtyři roky do vězení, mu prý nepřinesla vůbec nic, právě naopak. Přišel při ní prý o deset milionů korun.

Marek Dalík: Za pandury jsem nic nevzal, naopak mě ještě okradli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Příběh podle Dalíkových vzpomínek začal v létě 2006. Tehdy končící vláda Jiřího Paroubka schválila nákup pandurů od rakouské firmy Steyr. Mezitím se uskutečnily volby, které vyhrála ODS, ale kvůli remízovému výsledku trvala vyjednávání o nové vládě dalších půl roku. Paroubkova vláda tedy několik měsíců úřadovala v demisi a ministr obrany Karel Kühnl se obával, že nemá mandát, aby miliardový kontrakt podepsal.

Lobbisté pracující pro Steyr proto oslovili Topolánka, ať Künhla ujistí, že může vládou schválený kontrakt v klidu podepsat, že s tím jako vítěz voleb souhlasí. Topolánkovým prostředníkem při jednání se zbrojaři byl jeho poradce Marek Dalík.

„Obrátil se na mě Jaroslav Veverka s tím, že Pavel Musela, který má kontrakt s výrobcem pandurů, má problém. Že když to zařídím, dostanu nějaké peníze,“ líčí dnes pravomocně odsouzený Dalík. Ústní slib prý zněl na deset milionů korun. Dalík se tedy vypravil za Topolánkem a přesvědčil jej, že smlouva se podepsat musí. Budoucí premiér se spojil s dosluhujícím ministrem Kühnlem a ujistil jej, že může v klidu podepsat. Jak Dalík podle Lidových novin dodává, Kühnl si jako protiplnění vyhádal post velvyslance v Chorvatsku.

Když byla smlouva uzavřena, zbrojař Musela se prý Dalíkovi vysmál a z ústně dohodnutých deseti milionů mu nedal ani korunu. „Chtěl jsem to vyfakturovat jako normální lobbing,“ vzpomíná dnes zklamaně Dalík.

O rok později měl příběh pokračování. Topolánkova vláda chtěla zakázku změnit a pandurů odkoupit méně (Paroubkova vláda schválila nákup 200 kusů, nový kontrakt schválený Topolánkovým kabinetem byl na 107 transportérů). Začalo se vyjednávat o změně smlouvy a Dalíka v té době oslovil slovenský zbrojař Miroslav Výboh. Muž s blízkými kontakty na premiéra Fica chtěl nahradit Muselu jako lobbistu firmy Steyr a Dalík, který se cítil Muselou podvedený při minulé transakci, jej ochotně podpořil.

Následně došlo ke známé schůzce v pražské restauraci, kde si Dalík měl říct o osmnáct milionů eur, za což byl nedávno pravomocně odsouzen na čtyři roky. Nyní to vysvětluje tak, že osmnáct milionů eur byla výše kontraktu zbrojaře Musely, kterou se s manažery Steyru snažil dohodnout pro jeho nástupce Výboha. Pro sebe prý takové peníze v žádném případě nechtěl. Jediné, o co usiloval, bylo „jeho“ deset milionů za přesvědčení Topolánka.

Na něm v rozhovoru se šéfredaktorkou webu Neovlivni.cz Sabinou Slonkovou nenechal nit suchou. Věděl prý celou dobu, že je to alibista, egoista a oportunista, ale věřil, že jejich vztah je speciální. U soudu, kde Topolánek odmítl prozradit, jak vše bylo, prý pochopil, že to tak není.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…