Marek Wollner: To jsou názory Kremlu, to v ČT neuslyšíte. Já že stojím proti lidu?

08.03.2016 12:17

Ke každé vládní garnituře přistupujeme stejně, dušoval se v rozhovoru se svou bývalou kolegyní z České televize Danielou Drtinovou šéf pořadu Reportéři ČT Marek Wollner. Rozhovor je ke zhlédnutí na internetové televizi DVTV.

Marek Wollner: To jsou názory Kremlu, to v ČT neuslyšíte. Já že stojím proti lidu?
Foto: Jaroslav Hodík
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor Reportérů ČT

„Přistupujeme ke každé nové vládní garnituře stejně, podle stejného metru. Takže já mívám vždy při nástupu nové vlády spoustu nesouhlasných reakcí, protože lidi si začnou myslet, že máme stejný názor jako oni, že jsme na jejich straně. Pak jim chvíli trvá, než si zvyknou, že naše pojetí žurnalistiky neznamená stranit jedné straně nebo jedné vládě, ale být ke všem stejně kritičtí,“ vysvětlil Wollner.

Moderátorka Daniela Drtinová ale upozornila, že Reportéři ČT si teď hodně berou na paškál Miloše Zemana a Andreje Babiše a jeho Agrofert. „Náš pořad je zřejmě výkladní skříní investigativní žurnalistiky ČT, takže je na něj mnohem víc vidět. … Já pořád doufám, že lidi chápou, že v tom není nic osobního, že je to součást mojí práce (úsměv),“ reagoval poněkud tajemně Wollner.

Celé video je ZDE

Nezávislé weby vytvářejí dojem, že jsem proti lidu této země. To je překvapivé

Vždy prý měl pocit, že i když s ním mnozí nesouhlasí, hodně lidí práci jeho a jeho kolegů oceňuje. To se teď ale změnilo. „Nezávislé weby vytvářejí dojem, že já stojím proti lidu této země. To je pro mě překvapivé. … Náš pořad sleduje množství lidí jako na začátku. V dobrých časech máme skoro milion diváků. Pravidelně máme více než 700 tisíc diváků. Neřekl bych, že nám odcházejí diváci. Ale ten nesouhlas už není jen od politiků, ale i od lidí, kteří vytvářejí veřejné mínění na těchto webech,“ posteskl si.

Drtinová pak naznačila možnou tendenčnost Reportérů ČT, když uvedla, že některým tématům, například Agrofertu, se Reportéři ČT věnují častěji než jiným. Wollner uvedl, že si vybírají témata podle jejich síly. „Já si nevedu žádnou pravidelnou statistiku. … Je to především dáno silou toho tématu. Nelze mít nějaký matematický model a přesně čárkovat, že „o tomhle jsem ještě neudělal, pojďme to udělat“. Je to prostě otázka toho, že na některé kauzy je dobře vidět, protože na ně dostanete tip. A během vyšetřování, které provádíte, máte dost důkazů pro to, že se o takové věci dá reportáž udělat,“ řekl.

O Zemanovi jsme za tři roky natočili jen dvě reportáže

Drtinová se ale nevzdala: „Není ale Babiš a Zeman snadný terč?“ „Koho bychom měli kritizovat, když ne nejmocnější lidi v téhle zemi? A říkat si ‚oni jsou snadný terč‘? O Miloši Zemanovi jsme vysílali všehovšudy dvě reportáže. Já bych neřekl, že dvě reportáže za tři roky je nějaké velké množství. U Andreje Babiše, kde se prolíná několik rovin jeho působení, těch reportáží je víc. Ale to bylo i v době, kdy byl šéfem vlády Mirek Topolánek. Bylo víc kauz, zkrátka víc kauz se dělo (úsměv).“

Wollner se vyjádřil i k tomu, jak ČT informovala o ukrajinské krizi: „Tvrdit, že konflikt na Ukrajině vlastně vyvolal Západ a my bychom měli informovat o tom, že ten konflikt a Majdan způsobil Západ, je politické přesvědčení. Řekněme, je to spíš spiklenecká teorie než něco, co by se dalo dokázat. Tyhle názory jsou názory Kremlu, takovéto názory se nedají věcně dokázat. Proto je nelze vidět a slyšet ve zpravodajství ČT,“ prohlásil Wollner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…