Marian Kechlibar varuje. Začne EU tisknout peníze? S Itálií to je bledé. A pozor, „bohatý sever“ už neplatí

10.04.2020 13:50

Matematik Marian Kechlibar má za to, že koronavirová krize v plné nahotě odhalila problémy zemí, které platí eurem. Na první pohled se může zdát, že chudý jih EU, který koronavirová krize zasáhla víc, žádá o pomoc bohatší sever. A bohatší sever ze zdráhá platit, což se nelíbí např. Italům. Kechlibar však varuje, že takhle jednoduché to není. Jihu EU podle jeho názoru opravdu hrozí kolaps, ale sever prý zas není tak bohatý, jak se říká.

Marian Kechlibar varuje. Začne EU tisknout peníze? S Itálií to je bledé. A pozor, „bohatý sever“ už neplatí
Foto: Archiv MK
Popisek: Matematik a publicista Marian Kechlibar

Mezi zeměmi, které platily eurem, vždy byly nemalé rozdíly. Nikdo si nikdy nemohl myslet, že ekonomika Španělska či Řecka je stejně silná jako ekonomika Německa. Skutečnost, že jsou takto různorodé země, vede k tomu, že Německo snáz importuje své výrobky do světa a státy jako Řecko si mohou snáz půjčit, pokud zrovna potřebují. Pro všechny strany má tak euro své výhody. Ale i nevýhody. 

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš předsedou vlády i po volbách v roce 2021?

85%
15%
hlasovalo: 34312 lidí

Země jako Itálie či Řecko se buď hodně zadlužily nebo provedly značné škrty, to platí např. o Španělsku. Koronavirová krize na ně tvrdě dopadla a tyto státy teď nemají z čeho sanovat ony tvrdé dopady.

Pozornost se proto obrací k bohatšímu severu eurozóny. Jenže to má háček. Němci nejsou zas tak bohatí. Alespoň podle Mariana Kechlibara ne.

Jedním z určujících výdajů, který ovlivňuje životní úroveň, je nájemné, které ve velkých německých městech poslední dobou značně narostlo – dost na to, aby z toho aktuálně v Německu byl významný sociální problém. A městští Němci přitom tradičně žijí v nájmu až do smrti, jen menšina obyvatel Mnichova, Berlína či Kolína nad Rýnem svoje byty vlastní. V Berlíně jen 14 procent, v málokterém velkém městě je to nad 25 procent,“ zdůraznil Kechlibar na svém webu.

„V téhle situaci by se nikdo nehnal do toho poslat na sklonku života část svých úspor cizincům na sanování problémů, za jejichž vznik necítí zodpovědnost. A nelze to po něm ani spravedlivě chtít. Společné koronabondy tak nejspíš nebudou, to by neprosadila ani Merkelová, ani nikdo jiný,“ pokračoval.

Kdyby jižní státy měly vlastní měnu, začaly by pravděpodobně ve velkém tisknout peníze. To s eurem udělat nemohou. Ale mohou tlačit na Evropskou centrální banku, aby peníze tiskla ona. Němci sice podobné nápady dlouho odmítali, ale teď podle Kechlibara budou muset změnit názor a k tisku nových eur pravděpodobně dojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…