Marjanovič: Černoši nehledají vinu v sobě. Neřeknou si, málo jsem se snažil. Místo toho vzpomínají na otrokářství a řeší to rabováním a žhářstvím

29.04.2015 14:31

USA jsou „zemí neomezených možností“, kde může dítě z chudého černošského slumu dosáhnout na funkci ministra nebo i prezidenta. Jak je možné, že právě v této zemi se objevuje tolik rasových nepokojů?

Marjanovič: Černoši nehledají vinu v sobě. Neřeknou si, málo jsem se snažil. Místo toho vzpomínají na otrokářství a řeší to rabováním a žhářstvím
Foto: Fanpop
Popisek: Americký prezident Barack Obama

Komentátor MF DNES Teodor Marjanovič na názorové stránce svého deníku vyjádřil přesvědčení, že tento problém trápí víceméně jen černošskou komunitu a důvodem je především trvalá mentalita „oběti“, kterou příslušníci této skupiny pociťují.

V pondělí po incidentu s policisty zemřel černoch ve městě Baltimore – v posledních dnech se situace opakovala již poněkolikáté. Ve stejný den ve Washingtonu skládala přísahu nová ministryně spravedlnosti Loretta Lynchová, černoška z venkova Severní Karolíny, která se pílí dopracovala až k diplomu z právnické fakulty na Harvardu. Velmi podobný životní příběh má i její jediný nadřízený – prezident Obama.

Jenže, jak připomíná Marjanovič, oba, ač v životě nepochybně uspěli, se rádi staví do pozice slabých a utiskovaných. Barack Obama vydal knihu vzpomínek na dětství v chudinské čtvrti, pohybujících se na hraně sebelítostivého kýče, a v současnosti obviňuje z rasismu prakticky každého kritika své nepříliš úspěšné politiky.

Utvrzuje tak prý specificky černošský pocit, že jakožto potomci otroků jsou oběti systému, a viní jej z jakéhokoliv svého neúspěchu. „Afroameričané nehledají vinu v sobě. Neřeknou si: asi jsem se málo snažil. Místo toho se kolektivně udržují v chlácholivém obětí někdejšího otrokářství, a dokonce z toho vyvozují pro sebe rozhřešení, když nespokojenost i se svou osobní neschopností ventilují rabováním a žhářstvím,“ píše Marjanovič.

USA se prezentují jako země, kde je možné cokoliv. Bylo by prý skvělé, kdyby tam bylo možné i to, že se vytratí toto obětní sebeomlouvání.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…