Markéta Šichtařová napadena za rasismus. A přišla tvrdá odpověď

15.03.2017 8:02

Ekonomky Markéty Šichtařové se na svém blogu na serveru iDnes.cz zastal Martin Kavka. Vadí mu totiž, jak se za její slova o organizacích typu HateFree do ní obul jiný bloger, Zdenek Horner.

Markéta Šichtařová napadena za rasismus. A přišla tvrdá odpověď
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Šichtařová se ve svém blogu zamyslela nad organizacemi typu HateFree, které podle ní vymýšlí problémy, aby zdůvodnily svoji činnost a ekonomicky z neexistujícího problému mohly profitovat. „Rozumím a chápu, že paní Šichtařová někomu nesedí, někdo ji nesnáší, a někdo naopak oceňuje. Píše zajímavě, nepropadá různým módním výstřelkům, je sebevědomá, úspěšná, inteligentní, spoléhá sama na sebe a nemá snahu ze sebe dělat ženu ‚chudinku‘, které společnost hází klacky pod nohy v podobě profesní, společenské a mzdové nerovnosti,“ zmínil Kavka. Šichtařová podle něj také upozornila na fakt, že tyto organizace vytváří problém, kde není, a také tímto způsobem škodí menšinám. 

Blog Markéty Šichtařové najdete ZDE.

Takový názor však nemá bloger Horner, jenž ve svém textu používá výrazy jako „otrocká kampaň sociální nechápavosti“, „bonifikační kampaň“ či „ultraliberální psychopatie“ a jako perličku přidal výraz „vtipná sociopatka“. Šichtařová je podle něj úspěšná jen proto, že je bílá, a jen proto, že si vzala bílého, sobě rovného příslušníka establishmentu. 

Anketa

Turecko považuji za ...

hlasovalo: 11205 lidí

Blog Zdenka Hornera najdete ZDE.

„Tyto organizace jsou z jistého úhlu pohledu rasistické a xenofobní, protože utvrzují společnost v tom, že některé etnické a náboženské skupiny jsou neschopné normálně žít, a proto se musí ‚vodit za ručičku‘, protežovat na úkor těch schopnějších a cpát peníze do zbytečných integračních programů, přestože tyto peníze by se daly použít jinde a s mnohem větším úspěchem. Například na platy sociálních pracovníků, kteří se dnes a denně starají o mentálně či psychicky postižené anebo důchodce,“ konstatuje pak Kavka.

Následně se zeptal, proč se tyto organizace zajímají jen o určité etnické a náboženské skupiny, proč ne o všechny. „V naší zemi žijí desítky etnických menšin. Vietnamci, Číňané, Indové, Ukrajinci, Rusové, Italové, Mongolové. Desítky náboženských skupin. Ale organizace typu HateFree se zajímají jen o Romy a muslimy, případně o sexuální menšiny. Tyto organizace zdůrazňují, že skupiny, k nimž jejich zájem směřuje, jsou diskriminované a ve společnosti ne moc populární,“ podotkl se slovy, že společenská antipatie k těmto skupinám se však nezakládá na jejich barvě pleti či náboženském přesvědčení, ale na jejich chování a nepřizpůsobení se nepsaným společenským normám. 

„Docela rozdíl oproti jiným etnickým a náboženským menšinám, které sice žijí v uzavřené komunitě, ale vůči většinové společnosti nemají žádné požadavky a nevynucují si žádný ‚zvláštní‘ přístup, případně práva proto, že jsou žlutí, buddhisté a někteří i možná homosexuálové, a procentuelně jsou jejich děti, vzhledem k početnosti, úspěšnější než děti rodičů většinové společnosti. Tedy děti těch bílých, ‚správně‘ narozených dle pana Hornera. A nepotřebují k tomu žádné organizace, nepotřebují státní peníze, nepotřebují žádnou pozitivní diskriminaci, kde je vybrán nejméně úspěšný uchazeč jen proto, že má ‚správnou‘ barvu pleti,“ poznamenal závěrem Kavka. 

Blog Martina Kavky ZDE

 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…