Marketér, který dostal do funkce Kisku: Zemanovi soupeři mají velký problém. Lidé prezidentovi věří, baví je

18.04.2017 21:37

Do druhé přímé volby prezidenta České republiky je sice ještě daleko, ale prezidentské kampaně se už rozbíhají, pokud už ostře neběží. Průzkumy se shodují v tom, že vyzyvatelé Miloše Zemana Michal Horáček a Jiří Drahoš budou mít dost práce Zemana porazit. Je to totiž populární prezident a dokáže lidi bavit.

Marketér, který dostal do funkce Kisku: Zemanovi soupeři mají velký problém. Lidé prezidentovi věří, baví je
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman se setkal se studenty VŠFS. Hovořil zejména na téma ČNB a intervencích do korunového kursu

„Proti panu Zemanovi to bude mít těžké každý, protože ačkoli je velmi polarizující, stále je důvěryhodný u nadpoloviční většiny lidí. Nejdůležitější bude schopnost mobilizace ve druhém kole, ať už tam bude kdokoliv. A tam bude velmi důležité, jak velké a pevné budou vlastní voličské báze kandidátů, a zároveň jejich přijatelnost pro voliče jiných kandidátů z prvního kola. Toto je velmi komplikované poskládat a na úspěch bude potřebný i velký kus štěstí,“ podotýká v rozhovoru pro server Aktuálně.cz Adam Znášik, který se podílel na vítězné prezidentské kampani Andreje Kisky.

Celý rozhovor naleznete zde.

Nemá prý nějaký univerzálně platný recept, jak uspět v prezidentské kampani. Zeman musí vystupovat jinak než Michal Horáček, ten musí vystupovat jinak než Jiří Drahoš a Zeman a totéž nakonec platí i o Drahošovi. Zemanovi protikandidáti by prý mohli v obecné rovině sázet na to, že oni jsou mladší a energičtější, zatímco Zeman už je unavený.

„Nemám k tomu žádná data, ale intuitivně bych hrál na to, že ho dokážu zastoupit v roli prezidenta a že jsem méně unavený. I když u voličů pana Zemana to bude extrémně náročné, protože mu mnoho lidí věří a baví je,“ pokračuje Znášik.

Zeman se naproti tomu bude snažit ukázat, že zvládá i velmi náročný program. Jeho protikandidáti se budou muset postarat o to, aby se dostali do povědomí veřejnosti. Občané o nich musejí vědět, jinak je nebudou volit. Pánové Horáček a Drahoš by to ale neměli přehánět s útoky na Miloše Zemana. Proč? Protože tím semknou Zemanovy voliče, ačkoliv jich část potřebují získat na svou stranu.

Podle Znášika Zemanovi pomůže i to, že se nehodlá zúčastňovat televizních debat. „On by byl v debatách pravděpodobně velmi silný, ale momentálně to nepotřebuje. Když v těch debatách nebude, ostatní kandidáti budou buď pálit sami po sobě, nebo všichni po Zemanovi. A když tam nebude fyzicky přítomen, bude velmi těžké hrát kritiku tak, aby to nepůsobilo divně a zbaběle,“ podotkl muž, jenž o kampaních ví své.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…