Marksová: Jsem blbá...

10.07.2017 13:47

Velmi ostře se vyjádřila o svých kolezích z vlády ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Zároveň také uvedla, že vyhazov Babiše z vlády podle ní byla marketingová chyba. Rozhovor přinesl server iHNED.cz.

Marksová: Jsem blbá...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Ministryně Michaela Marksová v pořadu Máte slovo.

Marksová v otevřeném rozhovoru mimo jiné přiznala také to, že za pokles preferencí strany mohou marketingové chyby vedení ČSSD. Doufá ale, že strana po změnách ve vedení svůj náskok vůči prozatím vítězícímu hnutí ANO sníží. 

„Jsme skupina lidí, která dokáže dělat věci tak, aby byly hotové věcně. Jenže jsme to nedokázaly voličům prodat. My nejsme agenti s teplou vodou, jsme dělníci. Ale věřím tomu, že to bude jiné,“ zmínila jasně Marksová s tím, že přes všechny chyby a nedokonalosti mají lidé se sociálními demokraty jistotu, že se politika bude ubírat v jejich prospěch.

Za jednu z marketingových chyb pak Marksová považuje vyhazov ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. „Věcně to chápu, ale jsou dvě reality: jedna je faktická a druhá je politická, jak to vnímá veřejnost,“ řekla.

Původní text ZDE

Velmi ostře se pak Marksová vyjádřila k Poslanecké sněmovně, kdy souhlasila s Babišem, že je Sněmovna žvanírna. „Ale ono to tak skutečně je. Proč chodí při schvalování zákona k pultu jeden řečník za druhým s vědomím, že bude 20 minut říkat to samé co jeho předřečník?“ zeptala se ministryně, jež by byla pro změnu jednacího řádu Sněmovny. 

Marksová se pak také vyjádřila k neprosazenému zákonu o sociálním bydlení, kdy ji rozčílila otázka, zda nepovažuje za své osobní selhání, když se jí ho nepodařilo prosadit. 

„To si děláte legraci. Víte, co beru jako selhání? Já jsem měla na začátku říct, že si to má nechat Ministerstvo pro místní rozvoj. To jsem měla udělat. A nebylo by tu vůbec nic. Jaké osobní selhání, když jsme první vláda, která to donesla aspoň do Sněmovny? Mě to strašně štve, ale co já teď jako jedna ministryně mám udělat se Sněmovnou? Jsem blbá, že jsme byla moc aktivní. Mohli jsme si ušetřit spoustu zbytečné práce a nervů a nechat to místnímu rozvoji,“ sdělila rozčílená Marksová.

A vztek měla i ve chvíli, kdy dostala otázku na proměnu péče o děti v kojeneckých ústavech, dětských domovech a náhradních rodinách. „Proč jste se s ministry zdravotnictví a školství nedohodli?“ zeptal se redaktor. „Mohli byste tyto otázky klást jim, a ne mně?“ opáčila ministryně. Když se dozvěděla, že ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD) s jí navrhovaným utlumením kojeneckých ústavů nesouhlasí, zareagovala ostře. 

„Tak mě už se neptejte. Já už jich mám plné zuby. My jsme se o tom opravdu hádali. Jestli je ministr Ludvík přesvědčený, že tam jsou nemocné děti a že potřebujeme ústavy v podobě, jakou má například ten v Krči, tak co s tím mám udělat? Mě to strašně mrzí. Jednou jsme se hádali i před panem premiérem a ten nám pouze řekl, že se máme dohodnout. Jenomže dohoda znamená změnu, tak jak se mám dohodnout s někým, kdo změny nechce?“ zeptala se závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…