Marksová představila plán na státní alimenty. Bude stát tři čtvrtě miliardy ročně

17.07.2016 18:21

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) navrhla státní alimenty. Jde o peníze pro ty samoživitelky, kterým je partner nedává. Vláda se návrhem zákona o zálohovém výživném na děti bude zabývat v nejbližší době. Píše o tom server Novinky.cz.

Marksová představila plán na státní alimenty. Bude stát tři čtvrtě miliardy ročně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová

Podle návrhu Marksové by nárok na státní alimenty měly děti žijící v domácnosti, jejíž příjmy jsou nižší než 2,7násobek životního minima. Alimenty by byly navíc propláceny do výše 1,2 násobku životního minima dítěte. Děti do šesti let by tak dostávaly 2088 korun, starší děti do 15 let 2568 korun a mládež do 26 let věku 2940 měsíčně. Stát by poté alimenty vymáhal po neplatiči, vyplácel by je úřad práce. 

Návrh ministryně již dopředu zatracuje případné úspěchy ve vymáhání. Předpokládá se, že vydobyde zhruba desetinu pohledávek. 

Původní text ZDE.

„Náklady na výplatu dávky zálohového výživného jsou odhadovány na 737 miliónů ročně. Náklady na personální posílení úřadu práce se odhadují asi na 50 miliónů ročně. Za předpokládané 10procentní úspěšnosti vymahatelnosti (74 miliónů) se celkové náklady odhadují na 713 miliónů za první rok,“ píše se v předloženém dokumentu. 

Kromě státních alimentů navrhla Marksová také zvýšení přídavku na děti. To by mělo pomoci i osamělým rodičům. Kromě toho se také hovoří o zrušení stropu pro rodičovský příspěvek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…