Marksová už sedí na „rozvráceném“ ministerstvu. Problémů má dost

30.01.2014 16:10

Michaela Marksová-Tominová z ČSSD má stabilizovat rozvrácené Ministerstvo práce a sociálních věcí, řekl při jejím uvedení do funkce premiér Bohuslav Sobotka. Nová ministryně se má mimo jiné soustředit na zlepšení podpory rodin s dětmi, dodal předseda vlády.

Marksová už sedí na „rozvráceném“ ministerstvu. Problémů má dost
Foto: Martin Kovář
Popisek: Budova MPSV

Marksová na tiskové konferenci uvedla, že rodinná politika a podpora mladých lidí jsou jejími prioritami. Navýšení porodnosti bere jako nedílnou součást reformy důchodů. Na Marksovou v čele ministerstva čeká řešení problému s informačními systémy pro vyplácení dávek. Nová šéfka resortu má v plánu i návrat k vyšší valorizaci penzí, opatření k růstu zaměstnanosti či dotažení změny financování sociálních služeb.

Valorizace penzí už příští rok

Akutně musí ministryně řešit problémy s informačními systémy pro vyplácení dávek. Úřady práce se letos na přelomu roku vrátily plně k původnímu OKsystemu. Dva roky staré programy od firmy Fujitsu jim antimonopolní úřad totiž zakázal používat kvůli pochybením při výběru dodavatele. Toho resort pod tehdejším vedením Jaromíra Drábka z TOP 09 nezískal v tendru, ale připojil se jen k rámcové smlouvě vnitra. OKsystem mohou úředníci mít podle smlouvy jen do konce roku. Nutné je tedy vypsat urychleně výběrové řízení.

Nový kabinet se chce vrátit k původní vyšší valorizaci penzí už od ledna příštího roku, tedy o rok dřív. Zvyšování penzí přibrzdila do konce roku 2015 někdejší Nečasova vláda. Chtěla tak ušetřit a udržet schodek rozpočtu. Marksová návrh novely předloží v brzké době. Počítá se také se zrušením důchodové reformy Nečasova kabinetu, tedy s ukončením takzvaného druhého pilíře a jeho sloučením s penzijním spořením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…