Marksová už ví, co se sociálně vyloučenými. Prozradila to v Chomutově

05.06.2014 19:17

Změny zákonů a podporu sociálních programů slíbila ve čtvrtek ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD na jednání s vedením chomutovské radnice. Chomutov je podle ní příkladem, jak má správně fungovat práce se sociálně vyloučenými obyvateli.

Marksová už ví, co se sociálně vyloučenými. Prozradila to v Chomutově
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Michaela Marksová na snímku uprostřed

„Je tady maximum preventivních činností, aby tady neeskalovaly negativní jevy," řekla ministryně po návštěvě některých lokalit, kde žije větší množství sociálně slabých, a sociálního centra Kamínek. Centrum poskytuje široké spektrum podpůrných služeb dětem, mládeži i celým rodinám. „Za tím je těžká každodenní práce, nemalé množství finančních prostředků, ale především vůle s tím něco dělat, vůle i v problematických lokalitách pracovat, aby se tady neděly ještě horší věci," doplnila Marksová.

Veřejně prospěšné práce se prodlouží

Novela zákona o hmotné nouzi by měla zamezit situacím, kdy stát prostřednictvím příspěvků a doplatků na bydlení platí majitelům domů a ubytoven přemrštěné nájemné. „Nezneužívají ho lidé, kteří bydlí na těch ubytovnách, ale zneužívají je ti majitelé tím, že dávají předražené nájmy," řekla Marksová. Novela by podle ní měla platit nejpozději od příštího roku. Podobné je to i se zákonem o veřejné službě. „Tady ale ještě máme naději, že když se sejde Senát v létě, mohly by platit od září," doplnila ministryně.

Ministerstvo navíc počítá s rozšířením veřejně prospěšných prací. Namísto současného roku by je stát podporoval roky dva. „Tato pracovní místa mohou obce využívat pro dlouhodobě nezaměstnané všech kategorií," doplnila ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…