Marku Bendo, už zase Vás obviňují, že jste vždycky kryl všiváctví

22.10.2013 9:12

Společný projekt protikorupčních organizací s názvem Rekonstrukce státu brojí proti politikům, kteří podle iniciativy nehlasovali pro protikorupční zákony. Poté, co její zástupci předali anticenu Korupční bublina předsedovi Věcí veřejných Vítu Bártovi, rozhodli se zakročit proti exposlanci ODS Marku Bendovi a vyzvali voliče, aby mu rozhodně nedali svůj hlas.

Marku Bendo, už zase Vás obviňují, že jste vždycky kryl všiváctví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Benda

Iniciátoři Rekonstrukce státu chtěli v Praze vylepit billboard, který nabádá k tomu, aby lidé ve volbách nedali svůj hlas dlouholetému poslanci ODS Marku Bendovi. Firma, která inzertní plochy vlastní, ale odmítla. Má totiž od občanské demokracie řadu zakázek.

"Tak tenhle billboard jsme chtěli vyvěsit v Praze. Chtěli - a u toho to zatím zůstalo. Společnost Czech Outdoor, která v Praze vlastní většinu nebo snad všechny billboardové plochy, tuto inzerci odmítla - protože má hodně zakázek od ODS a nechce si to s ní rozhasit. Hledáme proto urgentně někoho v Praze, nejlépe poblíž centrály ODS, kdo by si to chtěl dát třeba na barák," napsala iniciativa na své facebookové stránky.

Na billboardu je hlava politika zahalená v černé kukle doplněná textem. "Marek Benda: Váš tajný kandidát do sněmovny. Hrdý držitel ocenění Rekonstrukce státu za boj proti transparentnosti. Kroužkujte mne, aby NKÚ nemohl kontrolovat státní firmy. Aby žádné smlouvy státu nevisely na těch internetech. Aby stát zavedl zcela anonymní politiku."

Lživé tvrzení

Podle Bendova vyjádření na Facebooku je ale obvinění ze strany Rekonstrukce státu lživé. Během svého působení ve vrcholné politice prý vždy byl pro rozšíření pravomocí NKÚ, podporoval, aby smlouvy veřejných subjektů byly přístupné na internetu a nikdy se prý neschovával za anonymitu hlasování.

"Můžete se mnou nesouhlasit, můžete mě kritizovat, můžete při tom vyzývat, ať mě nikdo nevolí. Ale nelžete při tom," doplnil bývalý poslanec, jak píší Lidovky.cz.

Na Bendovo vyjádření zase reaguje projekt Rekonstrukce státu na svém Facebooku. "Konečně se nám podařilo spojit se Markem Bendou přes sociální síť Lidovky.cz. Jsme rádi, že nic z toho, kvůli čemu dostal ocenění Korupční bublina, nepopírá - je to holt férový chlap. Ale když už mu děláme osobní kampaň, nemusel by se do nás hned opírat, že lžeme," stojí na Facebooku iniciátorů.

O Bendově politickém působení nepíší zrovna lichotivě. "Bývalý předseda klubu poslanců ODS a odvěký bojovník proti všemu transparentnímu a občanskému. Již v roce 1999 byl jedním z mušketýrů, kteří aktivně svým hlasováním bojovali proti zákonu o přístupu k informacím. V minulém sněmovním období bojoval zejména proti rozšíření pravomocí NKÚ a proti zveřejňování smluv na internetu," tvrdí opakovaně iniciativa.

Benda podle Rekonstrukce státu také hlasoval pro zamítnutí prvního zákona o zrušení anonymních akcií a pro zamítnutí zpřísňujícího pozměňovacího návrhu u druhého zákona na zrušení anonymních akcií.

Jak reaguje akce Rekonstrukce státu na sebeobhajobu Marka Bendy:

Bývalý předseda klubu poslanců ODS a odvěký bojovník proti všemu transparentnímu a občanskému. Již v roce 1999 byl jedním z mušketýrů, kteří aktivně svým hlasováním bojovali proti zákonu o přístupu k informacím. V minulém sněmovním období bojoval zejména proti rozšíření pravomocí NKÚ a proti zveřejňování smluv na internetu.

Marek Benda byl zástupcem ODS v koaličním vyjednávácím týmu k rozšíření pravomocí NKÚ. Benda nejprve zcela odmítal kontroly NKÚ ve státních firmách, které požadovali jeho koaliční partneři. Nakonec po pěti měsících průtahů vyjednal alespoň výjimku pro ČEZ. Zákon později zamítl Senát. Návrh zákona byl podán znovu, ale nestihl se již projednat před rozpuštěním sněmovny. V ústavně právním výboru spolu s Alešem Rádlem podporoval zdržování zákona o zveřejňování smluv na internetu do té doby, než budou nové volby. Podařilo se. Benda také hlasoval pro zamítnutí prvního zákona o zrušení anonymních akcií a pro zamítnutí zpřísňujícího pozměňováku u druhého zákona o zrušení anonymních akcií.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…