Marné, paní Fridrichová. ČT na vás nedá. Ze zákulisí: Smlouvy, které neznáte

02.03.2021 8:06

Hospodaření ČT má stále své mouchy. Například že se neřídí zjištěními Nory Fridrichové a 168 hodin. Jak zjistila prezidentka Institutu svobody a demokracie Jana Bobošíková, i přes reportáže, které diváky informovaly, že Soukup je v dluzích, obchodovala ČT s jeho firmou dál. „Česká televize a její finanční chování se neřídí tím, jaké informace se objevují v jejích jednotlivých pořadech,“ řekl Dvořák na Radě. Ale teď na firmu padl návrh na insolvenci. A jsou tu další libůstky.

Marné, paní Fridrichová. ČT na vás nedá. Ze zákulisí: Smlouvy, které neznáte
Foto: Repro ČT
Popisek: Dluhy jaromíra Soukupa v 168 hodinách s Norou Fridrichovou

Jana Bobošíková v prvé řadě upozornila na rozhovor Hospodářských novin s generálním ředitelem ČT, ve kterém tvrdí, že Rada ČT se ho chce zbavit a proměnit televizi dle představ Hradu. „Lidé Miloše Zemana už na trhu nabízejí moje místo,“ tvrdí Dvořák. Ovšem neřekl, kteří lidé by to měli být, což prezidentka ISDE nezapomněla okomentovat, že tedy není jasné, zda židli nenabízí hradní mluvčí Jiří Ovčáček nebo třeba guvernér ČNB Jiří Rusnok či dokonce prezidentova dcera Kateřina. Všichni tři se totiž dají označit jako okolí Miloše Zemana. Ovšem ředitele ČT volí Rada ČT, nikoliv prezident. A tuto Radu opět volí v tajné volbě Poslanecká sněmovna, nikoliv prezident.

Anketa

Nechali byste si píchnout vakcínu Sputnik V? (Ptáme se od 2.3.2021)

88%
12%
hlasovalo: 30340 lidí

Dále Jana Bobošíková obvinila Dvořáka, že hledá nepřátele, a našel je v Hradu, SPD a Trikolóře. „Před dvěma lety byla nepřítelem České televize parlamentní debata o jejím hospodaření,“ prohodila a dodala, že s tímto přístupem může být nepřítelem ČT i Petr Dvořák sám.

Dvořák také chválil dětský program ČT. Ovšem dětský kanál ČT Déčko se nejednou stal terčem kritiky, svého času například za reportáž pořadu Zprávičky o Palestině a Izraeli či za „uprchlíky z planety NE“.

Bobošíková se tedy zaměřila na stojedenáctidílný seriál pro děti Dějiny udatného českého národa a také se „nestačila divit“. Pořad údajně používá laskavou ironii, ovšem některé historické nesrovnalosti prezidentce ISDE vadily. Například tvrzení, že nejštědřejším dárcem při budování Národního divadla byl císař Franz Josef I., což umenšuje zásluhy českých spolků a měst. Jak podotkla, nejvíce na Národní divadlo vcelku pochopitelně přispělo město Praha.

A přesné informace se malí diváci nedozvěděli ani z dílu o sametové revoluci. Zjistili, že bylo založeno Občanské fórum, že jeho nejvýznamnější osobností byl Václav Havel a zazněla další jména jako Petr Pithart, Jiří Dienstbier, Petr Uhl, Jan Ruml, Václav Malý, Valtr Komárek, Michael Kocáb a „řada dalších“. Jak si ale moderátorka všímá, ze seznamu vypadla dvě jména dvou budoucích prezidentů, tedy Václava Klause a Miloše Zemana. „Česká televize jejich úlohu při sametové revoluci čas od času sice připomene. Ovšem dětem na kanálu Déčko jejich jména, jistě nezáměrně, zamlčí,“ poznamenala s tím, že autorku Lucii Seifertovou neomlouvá ani to, že za toto dílo dostala cenu Magnesia Litera.

Ovšem hlavním bodem bylo odhalení rozporu mezi tím, co ČT vysílá a jak se ČT chová. „Česká televize a její finanční chování se neřídí tím, jaké informace se objevují v jejích jednotlivých pořadech,“ pravil Petr Dvořák na Radě ČT. Jde o to, že ČT stále uzavírá smlouvy s agenturou Médea a.s., která obchoduje s reklamním prostorem a jejímž generálním ředitelem je Jaromír Soukup. ČT společnosti prodává vysílací čas.

Pamětníci pořadů 168 hodin a Týden Jaromíra Soukupa si možná vzpomenou na sérii reportáží pořadu Nory Fridrichové o dluzích Soukupových firem, po kterých pak od Soukupa následovaly ostré odpovědi. Fridrichová se dokonce ptala děkana fakulty financí a účetnictví Ladislava Mejzlíka, zda jsou dluhy v pořádku a ten konstatoval, že nejsou.

Jak informoval Michal Půr na Info.cz, na agenturu byl podán insolvenční návrh od firmy Lipian Trade. Sice kvůli nízké částce, ovšem věřitel tvrdí, že Médea je v dluzích hned u několika subjektů a má závazky po splatnosti ve výši 351 milionů korun. „Česká televize má za dlužníkem významné pohledávky v řádech milionů korun, které jsou po lhůtě splatnosti déle než tři měsíce, přičemž dlužník není schopen tyto pohledávky řádně hradit,“ tvrdí. Soukup tvrdí, že návrh na insolvenci je zbytečný, neoprávněný a firmu poškozuje. Ovšem od jara roku 2020 Médea a.s. nepatří Soukupovi, alespoň tedy ne celá, většinu drží čínští investoři.

Bobošíková tedy vyčítá Dvořákovi, že i po odvysílání reportáže Nory Fridrichové ČT uzavřela s agenturou Médea přes 300 smluv v hodnotě přesahující 95 milionů korun, z nichž některé údajně obsahují vážné nedostatky. Médea má dlužit ČT 2,3 milionu korun po splatnosti. Když byl s tímto ředitel na Radě konfrontován, nebyl schopný odpovědět. Dva dny poté se objevilo údajné potvrzení, že Médea plní splátkový kalendář, nicméně není Dvořákem osobně podepsané. V souvislosti s těmito finančními záležitostmi prezidentka ISDE uvedla, že poslední forenzní audit ČT proběhl před dvaceti lety.

Perličkou na závěr byla odhalená smlouva ČT za školení s názvem „Autentický leadership pro ženy“. Za 59 500 Kč za osobu. Toto školení zaměstnankyně učí mimo jiné jak si vybudovat „osobní značku“. K čemu je za peníze koncesionářů budovaná osobní značka, Bobošíková raději nespekulovala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…